Вижте на какво мнение са експертите

Няма как „Лукойл” да внася обещаните 700 милиона в бюджета от данъците си у нас, защото печалбата и е доста по-малка. Тази сметка направиха експерти пред NOVA, като дадоха за пример миналата година, когато общата печалба е била един и половина милиарда лева, а данък печалба е само 10 процента. Експертите не са единодушни и дали решението ще доведе до по-ниски цени на горивата.

Експертите са на различни мнения по най-важния въпрос – дали това, че „Лукойл Нефтохим” ще започне да плаща данък печалба в България, ще доведе до намалението на крайните цени на горивата, когато зареждаме колите си.

“Много вероятно e да падне малко цената”, заяви Красен Станчев, икономист.

„Дали ще паднат цените? Мен много ме съмнява. Единственият вариант да паднат цените е да паднат цените на международните пазари”, подчерта Димитър Хаджидимитров, Асоциация на малките търговци на горива.

Според Българската петролна и газова асоциация възможно е да плащаме с 20-30 стотинки по-малко. Те са на мнение, че е по-вероятно това да стане чрез подпомагане на потребителите, отколкото чрез намаляване на самите цени.

„Колкото повече стесняваме целевата група, толкова по-голяма отстъпка ще получим”, посочи  Живодар Терзиев, Българска петролна и газова асоциация.

На пресконференция в понеделник „Лукойл” обявиха, че с решението си държавната хазна ще получи допълнителни 700 млн. лв. Сметката на хората от бранша обаче не излиза.

„За да се случи 700 млн. приходи в нашия бюджет, „Лукойл” трябва да направи 7 млрд. печалба. Това е абсолютно невъзможно. За миналата година „Лукойл” в България печели 1,5 млрд.”, категоричен е Димитър Хаджидимитров, Асоциация на малките търговци на горива.

„Те обявиха пред българското правителство, че са готови на най-високо ниво да определят сума, която от тази дейност да успеят да предадат в полза на българския потребител. Аз съм свидетел, бяха и други достатъчно отговорни лица”, подчерта Живодар Терзиев,Българска петролна и газова асоциация.

След като стана ясно, че 25-те стотинки за литър гориво ще продължат и през декември, собствениците на малки бензиностанции настояват за промяна. Цветан Атанасов обяснява, че обслужването на клиенти се бави значително заради административните изисквания.

„Добре е да е ниска цената, но по някакъв друг начин да го измислят.  Не и този. Следят номера, записват касиерите. Много бавно става”, заяви Цветан Атанасов, собственик на малка бензиностанция.

Очаква се през следващите седмици цената на дизела да спадне с около 15 стотинки, прогнозират от бранша.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.