Страната може да стане едно от първите места в света, изпитало горещи вълни, които преминават прага на поносимост за човешкото оцеляване

Сериозните горещи вълни, отговорни за хиляди смъртни случаи в Индия през последните няколко десетилетия, се увеличават с тревожна честота и скоро страната може да стане едно от първите места в света, изпитало горещи вълни, които преминават прага на поносимост за човешкото оцеляване, сочи ново проучване.

Докладът на Световната банка, озаглавен „Възможности за инвестиции в климата в охладителния сектор на Индия“, казва, че страната преживява по-високи температури, които идват по-рано от очакваното и остават много по-дълго.

„През април 2022 г. Индия беше в хватката на тежка ранна пролетна гореща вълна, която доведе страната до колапс, като температурите в столицата Ню Делхи надхвърлиха 46 градуса по Целзий (oC) (114 градуса по Фаренхайт). Месецът март, който стана свидетел на невероятни скокове на температурите, беше най-горещият, регистриран някога“, се казва в съобщението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.