С чанове и тъпани гонят злите сили в Пернишко

Традицията "Сурва" оживява в пернишкия регион и тази година. В почти всяко село или град в областта се палят големи клади, около които танцуват сурвакари и кукери.

Людмила Филипова е жител на с. Драгичево и секретар на читалището „Пробуда”. Тя обясни, че традицията повелява кукерите да бъдат гощавани с баница със сирене. Давала се и паричка за здраве. Една от първите къщи, през които минават сурвакарите на Драгичево, е нейната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В селото традицията се пази вече 20 години. „В началото са били 9 човека. Сега наброяват 120-130”, сподели кметът на населеното място Виктор Викторов. Днес деца обиколиха домове, в които гониха злото и направиха място на здравето и берекета. 

Подготовка кипи и в дома на Георги Георгиев, който е сурвакар от с. Копаница. Той е заобиколен от цялото си семейство - дори и двете му дечица - 3-годишната Александра и Георги, който е само на 1. Сурвакарят разказва, че още преди 27 години баща му го запалил по обичая. „Такава е традицията в нашето семейство, че всичко се предава от поколение на поколение - прадядо ми е бил първо, после дядо ми, баща ми, аз, брат ми, сега и децата ми”, споделя Георги. Като наследство се предават не само традициите, но и чановете за Сурва.

Оборудвани от глава до пети и с настроение, малки и големи се отправиха към мегдана - за традицията на Сурва, която е жива векове наред.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.