Това потвърдиха и външният ни министър Николай Милков, и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков

След серията силни трусове в Турция все още има един български гражданин в неизвестност в Искендерун. Това потвърдиха и външният ни министър Николай Милков, и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков. 

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Външният министър Николай Милков обясни, че от руините на падналия блок, в който е бил мъжът, са извадени живи хора и настанени в болница. Много от тях обаче още не са разпознати. Близките на българския гражданин са на място в града и се надяват той да е сред оцелелите. Консулската ни служба им оказва съдействие.

Министър Милков обясни още, че в момента много турски граждани от други страни искат да се приберат в родината си, за да помагат.

„В някои държави, като например в консулството ни в Скопие, службите работят с удължено работно време, за да могат да издават на тези граждани транзитни визи”, каза Николай Милков.

„България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение. В късния следобед пристигнаха 2 „Спартана” с 15 души от Гражданска защита към Столична община, един екип от четирима лекари от Военномедицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2 и половина през нощта пристигнаха още два „Спартана” със спасители и кучета от Българския червен кръст и четири линейки с висока проходимост. Адана е един от градовете с най-малко разрушения - има 11 разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените към този момент са 850. Първите ни екипи - 19 души, моментално след пристигането си днес следобед отидоха на обектите, досега са работили на два обекта в района на Адана, като утре продължават”, каза още вчера посланикът на България в Турция Ангел Чолаков. По думите му най-големите разрушения са в Пазарджик, Кахраманмараш и Газиентеп. „В Искендерун все още имаме безследно изчезнал сънародник, спасителните работи продължават, все още връзка с него не е осъществена. Той е български гражданин, с двойно гражданство. Нямаме информация за други пострадали наши сънародници”, каза още дипломатът.

 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.