Обичахме го, предпочитах да съм с вуйчо, отколкото с баща ми. Беше добър и общителен човек, споделя д-р Махмуд Морадхани

Образът му е по-всички стени в Иран. Аятолах Али Хаменей е най-влиятелният човек в страната, един от участниците в Ислямската революция и наследник на Хомейни на поста духовен водач. Той е лицето на режима, който хиляди искат да падне в Иран и е двигател на процесите, които смазват протестите. Али Хаменей e брат на майката на д-р Махмуд Морадхани.

"Още от идването на власт на този режим ние бяхме негови противници, включително майка ми и баща ми. Бяхме в трудно положение, баща ми лежа повече от 10 години в затвора на два пъти, а семейството ми беше подложено на ограничения, защото през 80-те години не можах да продължа образованието си в университет", сподели той. И уточнява, че режимът не е разтърсен достатъчно, че да падне, но се надява те да продължат и да доведат до промяна.

В Иран арестуваха племенницата на Али Хаменей

По думите Али Хаменей е бил обикновен човек преди революцията. "Беше общителен, забавен, сладкодумен. Интересуваше се от музика и поезия. Обичаше да пътува, посещаваше приятелите си, беше много внимателен. Обичахме го, предпочитах да съм с вуйчо, отколкото с баща ми. Беше добър и общителен човек. Помня как палех лулата му. След победата на Хомейни, баща ми се противопостави на намесата на религията във властта. Религията превърна управлението в еднопартийно. Бяхме против смяната на една диктатура с друго господство - религиозно или политическо", спомня си той. Майка му днес живее в Техеран.

Според него след като баща му се е противопоставил на властта, многократно се е срещал с Хомейни, но е бил заплашван от Хаменей. "Семейството ми беше изолирано от контакти. До 1984 г. баща ми беше в много трудно положение и така избяга в Багдад. Когато човек достигне до властта, привлечен е от нея, тогава той създава затворен обръч. Затворената среда го прави диктатор. От 1985 г. не съм се прибирал в Иран. Ако го направя, вероятно ще съм или убит, или в затвора. Сестра ми е в затвора, заради дейностите си в областта на правата на човека. Революцията се оказа по-силна от кръвта", заяви д-р Морадхани. И допълва, че Али Хаменей няма поддръжници дори в собственото си семейство. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.