Темата коментираха икономистите Георги Вулджев и Кузман Илиев

След фалита на две американски банки акциите на финансовите институции по света поевтиняха, въпреки че президентът Джо Байдън обеща да предприеме всички необходими действия, за да гарантира сигурността на банковата система на САЩ.

Само два дни след фалита на Силикон Вели банк, американският регулатор затвори базираната в Ню Йорк Сигничър банк в неделя, като с това беше отбелязан третият най-голям фалит в американската банкова история. Въпреки това, малцина от клиентите изразиха опасения за депозитите си.

Държавният регулатор пое контрола над Сигничър, която има авоари в размер на 110 милиарда долара и депозити за почти 89 милиарда. Опитът на Байдън да успокои пазарите и вложителите дойде, след като извънредните мерки на Вашингтон за гарантиране на депозитите не успяха да разсеят опасенията на инвеститорите за потенциално разпространение на проблема в други банки по света.

Европа и SVB: Континентът има ограничени експозиции към банката

Президентът Джо Байдън заяви: „Всеки американец трябва да се чувства сигурен, че депозитите му ще бъдат на разположение, ако и когато се нуждае от тях.“

Байдън каза, че бързите действия на администрацията му през уикенда трябва да успокоят американците, че банковата система на САЩ е сигурна, и обеща по-строги банкови регулации след най-големия банков фалит в страната от финансовата криза през 2008 г. насам. „Ръководството на тези банки ще бъде уволнено, ако банката бъде поета от държавата. Хората, които управляват банката, не трябва повече да работят там. Инвеститорите в банките няма да бъдат защитени. Те съзнателно са поели риск и когато рискът не се е изплатил, инвеститорите губят парите си. Така работи капитализмът“, посочи той.

Въпреки опита на американския президент да успокои пазарите, акциите на американската банка First Republic се сринаха с цели 76,6% въпреки новината, че си е осигурила ново финансиране. Ценните книжа на други две банки поевтиняха съответно с 82,5% и 53%. Търговията с акциите беше спирана няколко пъти поради нестабилност.

Джеймс Деммерт, инвестиционен директор "Мейн Стрийт Рисърч" посочи: „Политиката на Федералния резерв е отговорна за банковия проблем. Това агресивно, много агресивно повишаване на лихвените проценти през последните 14 месеца има тенденция да доведе до спад на притежаваните от банките облигации, особено с по-дълъг срок, какъвто беше случаят със Силикон Вели банк и Сигничър. Това създава проблем с баланса. Проблемът на Федералния резерв с инфлацията е, че те наистина не могат да забравят това. Но сега, тъй като признават, че политиката им води до това, банките да се пропукват, ще трябва да го променят.“

Шоковите вълни бяха усетени и в Европа, където банковите индекси също отбеляза спад. Подобно беше положението и с акциите на няколко банки. Швейцарският финансов регулатор FINMA заяви, че следи отблизо банките и застрахователите, които контролира, и търси признаци на разпространение на проблемите, докато висш ръководител на Европейската централна банка заяви, че съветът, който контролира най-големите банки в Еврозоната, не вижда необходимост от извънредно заседание.

Финансов журналист: Фалитът на двете американски банки в САЩ не е опасен за Европа

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономиката, каза: „Не виждаме особен риск от разпространение на фалитите. Оценяваме и отчитаме инициативата, предприета от американските власти, за да се избегне разпространение в Съединените щати.“

В понеделник, Ейч Ес Би Си купи британското подразделение на Силикон Вели Банк за символичната една лира, спасявайки ключовия кредитор за технологични стартъпи.

Рус Шоу, финансов анализатор, заяви: „Смятам, че Ейч Ес Би Си придоби наистина добро портфолио от страхотни стартиращи предприятия, бързоразвиващи се бизнеси. Аз и преди го казах - проблематично е да поставиш всичките си яйца в една кошница и мисля, че това е поуката тук.“

Сделката, с която една от най-големите банки в света с активи на стойност 2,9 трилиона долара взема под крилото си обречения британски клон на технологичния кредитор, сложи край на трескавите преговори през уикенда между правителството, регулаторните органи и потенциалните купувачи.

След фалита на SVB: Акциите на банки по света се сринаха

Темата коментираха икономистите Кузман Илиев и Георги Вулджев в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Вулджев е на мнение, че България стои встрани от тези процеси. Нямаме банки, които са с рискова и агресивна политика на кредитиране, допълни той. В Европа също няма пряко въздействие, посочи Вулджев.

Илиев също е на мнение, че на този етап рискът за страната не е толкова голям. Той каза, че БНБ стои стабилно, но това не трябва да ни успокоява.

HSBC купува SVB в Лондон за 1 паунд

Фалитът на 16-ата по големина банка в САЩ отекна и в Европа. Еврото увеличи курса си спрямо долара за първи път в месеца. На правителството в Лондон се наложи да предприеме спешни мерки, за да спаси британското подразделение. Целта е да бъдат спасени около 3000 фирми от IT сектора, които са оперирали през това подразделение. Има притеснение, че може да се стигне до други сътресения и „ефектът на доминото“. Засегнати са не само поредица от малки банки в щатите, но и германска и испанска банка, които имат спад в акциите си. Властите във Великобритания се опитват да търсят различни варианти, за да се изпаднат хората в паника и да започнат да изтеглят парите си.

Гостите в студиото коментираха депозитите в банките, лихвите и „ефекта на доминото“. Илиев е на мнение, че инфлацията ще стане неизбежна.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.