Редица малки американски банки претърпяха по-големи загуби в сравнение с европейските

Акциите на банките по света се сринаха в първия ден от седмицата, въпреки уверенията на американския президент, че финансовата система на САЩ е в безопасност. Това става, след като се наложи намеса на властите, за да се защитят клиентските депозити след фалита на Silicon Valley Bank (SVB). 

Европа и SVB: Континентът има ограничени експозиции към банката

Джо Байдън обеща да направи всичко необходимо, за да се защити банковата система. Инвеститорите обаче се опасяват, че други кредитори могат да бъдат засегнати от последиците и това предизвика рязък спад на цените на акциите в световен мащаб. В понеделник цените на акциите на испанската Santander и германската Commerzbank се понижиха с повече от 10%. Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, въпреки уверенията към клиентите, че имат достатъчно ликвидност, за да се предпазят от шокове.

Германия затваря клон на SVB
 

Европейските борси приключиха вчерашния ден рязко надолу. Така понеделник се превърна в най-лошия им ден от повече от година. Тази тенденция продължиха и азиатските пазари днес. Трябва да се отбележи, че страховете от нова глобална криза съвсем не са неоснователни, тъй като изпадането в неплатежоспособност в петък миналата седмицата, на 16-та по големина банка в Съединените щати, е най-големият банков срив в страната от финансовата криза през 2008 г.

В понеделник американските власти поеха контрола над още една банка - базираната в Ню Йорк Сигнъчър банк. Властите в основните европейски икономики, Германия и Франция, побързаха да уверят, че няма риск за банковите им системи.

Германският финансов министър увери, че няма повод за притеснения.

"Виждаме, че американското правителство и финансовите институции действаха решително. Ние имаме свои органи за финансов надзор в Европа, които постоянно следят ситуацията. Тези институции не оставят съмнение по отношение на стабилността. Вярвам в германската икономика", каза Кристиан Линднер. 

HSBC купува SVB в Лондон за 1 паунд

"Единственият начин да спрете паниката, когато тя започне, е правителството да каже: „Тук сме и няма да задаваме много въпроси, ако изобщо има такива. Ще осигурим ликвидност на банковата система и финансовите пазари“. Те го направиха, но въпреки това виждаме, че пазарите все още се вълнуват. Изчисленията, които различни пазарни участници правят в отделни сегменти на финансовите пазари, изглеждат доста сложни и е трудно да се предвиди как точно ще се развият събитията", коментира Суале Омарова, преподавател в Университета Корнъл и финансов анализатор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.