Дъщерното дружество спира плащанията към клиенти

Федералният орган за финансов надзор (BaFin) реши да наложи мораториум върху дъщерното дружество на Silicon Valley Bank (SVB) в Германия, като временно спря всички плащания към и от клиенти. Причината – „съществуващият риск за изпълнението на задълженията към кредиторите”.

„Проблемът с германския клон на SVB не застрашава финансовата стабилност. Според годишните отчети, изготвени към 3 декември 2022 г., общите активи на базирания във Франкфурт клон възлизат на 789,2 милиона евро”, се казва в изявлението на регулатора.

СЛЕД ФАЛИТА НА ЕС ВИ БИ: Експерти следят банковата система на САЩ

Междувременно „Ройтерс" съобщи, че „Бундесбанк” свиква кризисния си екип, за да направи оценка на възможните последици от колапса на американския кредитор SVB на местния пазар. Създаден по време на последната финансова криза през 2008 г., екипът е натоварен със задачата да информира борда на „Бундесбанк” и да дава препоръки, но няма правомощия да взема решения. В еврозоната решенията се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния надзорен съвет на Европейската централна банка за големите кредитни институции. Източник от високопоставен европейски надзорен орган каза пред „Ройтерс”, че Надзорният съвет не е провел извънредно заседание и не планира такова, като следващото му събиране трябва да бъде на 23-24 март. Не се очаква съобщение от този съвет или от Управителния съвет на ЕЦБ, който отговаря за паричната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.