Опашки се извиха пред офисите на фалиралата банка

Фалитът на банката Ес Ви Би накара президента на Съединените щати да обсъжда с губернатора на Калифорния дали се налагат допълнителни мерки. Банката изненадващо фалира през седмицата и експертите още не са напълно сигурни дали няма да повлече след себе си други финансови компании.

Опашки пред офисите на фалиралата банка и спомени за големия крах на Уол Стрийт от 2008 г. До това доведе изненадващия фалит на сравнително малката Ес Ви Би, която се занимаваше предимно с финансиране на стартъп компании в Силициевата долина. „Донякъде говорим за нещастно стечение на обстоятелствата. Но определено ни показва, че през цялото време трябва да съзнаваш колко стабилен е портфейлът ти с активи", коментира Александър Йокум, анализатор на стойността на активите.

Прогноза: Икономиката на САЩ изпада в техническа рецесия след месеци

Изненадващото в тази история е бързината, с която фалира Ес Ви Би. Експертите казват, че тя наистина е частен случай - с много заеми, отпуснати на стартъп компании, в комбинация с трудностите на такива фирми в условията на растящи лихви. "Към това се прибавя, че преди няколко дни Федералният резерв на Съединените щати даде индикации, че в следващите месеци могат да се очакват още повишения на лихвите и затягане на финансовата политика на централните банки", алармира Джеймс Ати, експерт от ивестиционната компания ABRDN.

След финансовата криза от 2008 година, много от премахнатите регулации в банковото дело бяха върнати. В резултат, финансовият сектор имаше сравнително спокойни 15 години. Сега бързият фалит води до притеснения дали няма скрити структурни слабости. Затова във Вашингтон обсъждат нов специализиран фонд, в който регулаторите да предпазят по-голяма част от депозитите в банките. А в Лондон финансовият министър и шефът на централаната банка казаха, че са имали срещи специално за Ес Ви Би и следят дали няма да има странични ефекти от фалита.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.