Централната банка на Англия обяви, че местната банкова система остава стабилна

HSBC заяви, че ще придобие дъщерното дружество на фалиралата американска банка SVB в Лондон за 1 паунд, спасявайки кредитора в сектора на стартъп системите в страната.

„Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес с Обединеното кралство”, обявиха от банката.

Ходът идва, след като властите в САЩ предприеха действия за подкрепа на депозитите и предотвратяване на всякакви по-широки последствия от внезапния колапс на компанията майка в Щатите.

СЛЕД ФАЛИТА НА ЕС ВИ БИ: Експерти следят банковата система на САЩ

Междувременно Централната банка на Англия обяви, че местната банкова система остава стабилна. Според изявлението нито една друга банка в кралството не е пряко засегната от тези действия или от решенията на американските регулатори. Британският клон на SVB е отделен от майката в Калифорния, a HSBC обяви, че активите и пасивите ѝ са изключени от сделката.

Така се слага край на трескавите преговори между правителство, регулатори и евентуални бъдещи купувачи. Към 10 март SVB във Великобритания има отпуснати заеми за около 6 млрд. паунда и депозити за около 7 млрд. паунда. Трансакцията приключва незабавно, обявиха регулаторите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.