Това реши Министерският съвет на заседанието си в сряда

България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ „Козлодуй“. Това реши правителството по време на редовното си заседание в сряда. На него беше одобрена дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна.

НОВА ВИЗИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА: Какво трябва да се промени в сектора

Информацията потвърди лично и министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му дерогацията била нужда, за да „обезпечим нормално планираните годишни ремонти и ескплоатация на АЕЦ-а". Според Христов става въпрос за материали, услуги и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици. България има намерение да се презапаси, каза още Христов. Така през следващите години ще се осигури безопасната работа на ядрената ни централа и енергийната сигурност на страната.

Припомняме, че ЕС не успя да постигне съгласие за санкции, засягащи руската ядрена енергетиката. България, Унгария и Франция се обявиха против като изтъкнаха, че са зависими от доставките на ядрено гориво. Възможно е тази част от десетия пакет санкции да бъде обсъждана отново в предстоящи решения срещу Москва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.