Предложението бе прието от Съвета на Съюза

Съветът на ЕС одобриха регламент, удължаващ с една година доброволното намаляване на търсенето на газ с 15%. Политическото споразумение бе постигнато преди два дни на среща на министрите на енергетиката в Брюксел.

Регламентът позволява на Съвета да обяви извънредна ситуация на ниво ЕС. Тогава намаленото търсене става задължително. Сега страните членки си поставят доброволно цел за намалено с 15 на сто търсене на газ между 1 април тази година и 31 март 2024 г. в сравнение със средното потребление в периода 1 април 2017 г. - 31 март 2022 г.

Евростат: ЕС се справя и без доставки на петрол от Русия

Новият регламент променя и начина на отчитане на икономиите. Страните членки ще продължат да се отчитат най-малко на два месеца, с възможност да изпращат докладите си и по-рано. Ако бъде обявена извънредна ситуация в ЕС, отчитането ще бъде всеки месец. Държавите могат да правят разбивки на енергийното потребление по сектори.

Нова клауза засяга случаите на повишено потребление на газ в страна членка при преминаване от въглища към газ за централно отопление. Чрез тази клауза ще бъде определено референтната консумация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.