Причината - арестът на журналиста от „Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович

Дипломатическото напрежение между Москва и Запада рязко ескалира заради ареста на журналиста от „Уолстрийт джърнъл”. Кремъл заяви, че ако Вашингтон не внимава в реакциите си, това ще предизвика "яростна вихрушка".

Коментарът идва, часове след като американският президент Байдън призова Русия да освободи репортера Еван Гершкович. В същото време обаче от авторитетното издание поискаха и експулсирането на руския посланик от Съединените щати.

„Уолстрийт джърнъл” призова руския посланик в САЩ да бъде обявен за персона нон грата

Украинският президент Володимир Зеленски пък обвини Беларус и Русия в шантаж. Коментарът му дойде, когато беларуският му колега Лукашенко обяви готовност да разположи руско ядрено оръжие на територията на страната си.

„Информацията, че Русия ще разположи ядрени оръжия на територията на Беларус, според мен говори за неуспешна среща с Китай. Русия искаше да демонстрира силните си позиции - нещо, което страната изгуби под ръководството на президента Путин. Новината показва, че президентът иска да покаже своите политически успехи, но той не може да направи това на бойното поле и дори фактът, че започнаха тази кървава война, ясно показва как ще завърши всичко”, коментира Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.