Добре е да търсим помощта на специалисти при проблеми с психиката

За проблемите, които засягат психичното ни здраве, трябва да потърсим помощ от специалист. В тази област обаче експертите обикновено са рядкост и са много различни. Някои от тях са твърде убедени в своите концепции за лечение.

Едно от важните неща е терапевтът да включва личната ситуация в терапията и внимателно да проверява дали тя отговаря на проблема на пациента.

Кога лошото настроение може да бъде полезно (ВИДЕО)

Терапиите се предлагат от психологични психотерапевти, медицински психотерапевти, психиатри и алтернативно практикуващи психотерапевти. Последните са лицензирани да практикуват психотерапия. Често обаче няма предписано и еднообразно обучение за тях. А това, според критиците, е грешка.

Психологичните психотерапевти имат най-широко обучение. Те нямат право да предписват психотропни лекарства. Целта на тези експерти е да помогнат за психичното здраве чрез психотерапевтични методи.

Съществуват много форми на терапия. Една от тях е аналитичната. Тя връща пациентите в детството, в сънищата и в подсъзнанието им. По този начин се отработват дълбоки блокажи и травматични преживявания. Тази терапия може да бъде полезна, например - в случай на депресия. При този вид терапия се говори много и преди всичко от пациента.

Депресията – симптоми, превенция и лечение (ВИДЕО)

При поведенческата терапия става дума за отучване от вече наложено поведение. Това е полезно в случай на тревожност или хранителни разстройства. Пациентът се научава да се изправя конкретно пред проблема си чрез ролеви игри.

При всеки вид терапия ключово е вътрешното усещане. Важно е как се чувства пациентът по време и особено след сесията. У него трябва да остава усещането, че е разбран.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.