Въпреки че ликвидността е ключова за банковия надзор, регулаторите напоследък се фокусираха върху въпросите за банковия капитал и кредитния риск

Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва контрола си върху ликвидните резерви на банките и може да определи по-строги изисквания към отделните кредитори по-късно тази година. Това съобщават източници на „Блумбърг”. Говорител на ЕЦБ отказа коментар по темата.

В годишния преглед на рисковете, извършван от ЕЦБ, вероятно ще се обърне повече внимание върху управлението на ликвидни средства, включително потенциала за по-висока граница на ключови показатели. Сред тях е и коефициентът на ликвидно покритие.

ЕК ревизира очакванията си за българската икономика

Според източниците на „Блумбърг” тези намерения идват в допълнение към засиленото взаимодействие между банките и ЕЦБ по темата. Колапсът на швейцарската Credit Suisse през март и на няколко американски кредитори, сред които и SVB, поставиха под въпрос готовността на банките да посрещнат изтегляния на депозити, както и ефективността на показателите, които инвеститорите и регулаторите следят, за да преценяват способността им да издържат на кризи.

Въпреки че ликвидността е ключова за банковия надзор, регулаторите напоследък бяха фокусирани върху по-належащите въпроси за банковия капитал и кредитния риск. Още в края на 2021 г. ЕЦБ започна да настоява банките да следят по-внимателно за нивата си на ликвидност, тъй като по-високата инфлация сочеше нарастващи разходи за финансиране. Неотдавнашният крах на американските кредитори засили този контрол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.