В многолюдния Китай има поне 30 млн. мъже в брачна възраст, които не могат да си намерят съпруги

Според оценки на Международната организация на труда 50 млн. души в цял свят са жертви на съвременно робство. 28 милиона от тях са на принудителен труд срещу ниско или никакво заплащане. 22 милиона души са жертви на принудителни бракове. В статистиката влизат предимно жени под 16 години. Най-често причините, които принуждават момичетата да се омъжват рано, са родителите и бедността.

Историята на Лан е една от много в планините на Северен Виетнам. Тя все още си спомня неделята, в която майка ѝ просто не се прибрала. Чула от възрастен мъж, че е отишла в Китай, а той обещал на 14-годишното тогава момиче да му помогне. Завел я в Китай, но вместо да се срещне с майка си, Лан била продадена като булка на китайско семейство. Тийнейджърката се омъжва незаконно, а след няколко месеца успява да избяга. „Бях отчаяна и тъжна. Бях загубила надежда и воля за живот”, спомня си периода младата жена.

В многолюдния Китай има поне 30 млн. мъже в брачна възраст, които не могат да си намерят съпруги. Това е и причината някои от тях да ги търсят в бедни съседни страни като Виетнам. В много от случаите жените трябва да задоволяват сексуално не само партньора си, но и членове на семейството му.

Съдба, подобна на тази на Лан, има и Кук. Преди години отишла в Китай с обещанието да ѝ намерят хубава работа. Вместо това насилствено я омъжили. Тя разказва, че била заплашвана. Точно това се случило и с Ан, която в момента е в център за жени в нейното положение в Северен Виетнам. „Чувствах се като предмет, като продукт на пазара. Вече не бях човек”, споделя тя.

На пазари за млади булки момичетата често биват дрогирани от мъже. В повечето случаи те се запознават в социалните мрежи. Много момичета не разпознават опасността.

Повече по темата гледайте във видеото.  То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.