Все още не се знае кой е причинил разрушаването на язовира или как точно се е случило, твърди The New York Times

Високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън е заявил, че шпионски сателити на САЩ са засекли експлозия в язовир "Каховка" точно преди да се срути, но американските анализатори все още не знаят кой е причинил разрушаването на язовира или как точно се е случило, пише The New York Times.

Служителят е заявил, че сателити, оборудвани с инфрачервени сензори, са открили топлинен сигнал, съответстващ на голяма експлозия точно преди язовирът да се срути, причинявайки огромни наводнения надолу по течението.

"Американските разузнавателни анализатори подозират, че Русия стои зад разрушаването на язовира", е заявил високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност, за да обсъди оперативните подробности. Но той е добавил, че американските агенции все още нямат солидни доказателства за това кой е отговорен.


СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА В УКРАЙНА: Спасяват хора, хванати в капан в домовете си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Експерти по инженерство и боеприпаси са заявили, че умишлена експлозия в язовир Каховка, който се контролира от Русия, най-вероятно е причинила срутването му. Те са добавили, че структурна повреда или атака извън язовира са възможни, но по-малко правдоподобни обяснения.

Служителят на администрацията не е изключил възможността предишни повреди на язовира или нарастващото водно налягане да са допринесли за срутването, но американски служители смятат, че експлозията, независимо дали е умишлена или случайна, е вероятната причина.

Експертите са предупредили по-рано тази седмица, че наличните доказателства са много ограничени, но са заявили, че взрив в затворено пространство, с цялата си енергия, приложена срещу структурата около него, ще причини най-много щети. Дори тогава, са допълнили те, ще са необходими поне стотици килограми експлозиви, за да се пробие язовирната стена.

Външна детонация от бомба или ракета би упражнила само малка част от силата си срещу язовирната стена и би изисквала експлозив многократно по-голям, за да се постигне подобен ефект.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.