„Европейският парламент трябва да започне да говори човешки език”, смята той

Какво работят българските евродепутати - в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блицвъпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме – отговорите от Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС.

Защо за България е важно да има евродепутати?

- Важно е, защото решенията, които взимаме тук, в Европейския парламент, касаят бъдещето на страната ни в следващите 30 години. И ако не искаме да следваме събитията, да се адаптираме към нещо, което вече ни е наложено, да се чувстваме като втора ръка европейци, да изпратим хора в Европейския парламент, които знаят какво правят. И в законодателството, което се гласува в момента, ще вплетат нашите интереси, така че България да спечели от Европейския съюз още повече.

Защо са важни изборите за Европейски парламент?

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

- Бих говорил за нашата работа, на българската делегация, не само моята. Защото всяко усилие, което съм положил, без значение дали е за розовото масло, за българския транспортен бранш, или за българските общини и европейското финансиране, е постигнато с усилията на много хора или най-малкото с подкрепата на много хора.

Защо българите не се интересуват толкова от работата на Европейския парламент?

- Българите усещат Брюксел далеч, усещат се като част от чужди решения, защото, може би, Европейският съюз не комуникира достатъчно добре на езика на хората и често пъти всичко, което е хубаво, се счита, че е свършено, благодарение на министрите и на кметовете. А всичко лошо идва от Брюксел. Истина обаче е съвсем различна. Аз считам, че едно от предизвикателствата, които трябва да пребори, включително Европейският парламент, като единствената демократично избрана институция на ЕС, е да започне да говори човешки език, така че хората да знаят колко важна работа се върши тук и колко ключово е това за нормалното развитие на всяка една държава.

„Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”: ЕП с кампания за евровота (ВИДЕО)

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

- Той трябва да знае, че благодарение на работата, включително на българските евродепутати, българското розово масло беше спасено, има глътка въздух за българския транспортен бранш, очаква се много скоро Съдът на ЕС да отмени част от пакет „Мобилност”. Благодарение на Европейския парламент и евродепутатите, България има достъп до финансиране, което иначе никога не би имала. Остава България да може да си го получи и да скъса веднъж завинаги с Ориента и да се превърне в модерна европейска държава.

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа?

- Огромно финансиране за българските общини. По-добри условия за транспорт и логистика в България и Европа. Или, най-малкото, избягване на много по-лоши условия за това. Спасяване на българското розово масло, което бе предвидено да бъде обявено за опасен продукт и в крайна сметка може свободно да се продава вече в цяла Европа.

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

- Гласувайте, за да не гласуват други вместо вас. И направете така, че с хората, които изпращате, вместо да се срамувате, да се гордеете.

Колко далеч е София от Брюксел?

- София е много по-близо до Брюксел, отколкото предполагате.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase