Подобна специалност се разкрива за първи път в Източна Европа

За първи път в Източна Европа студенти се обучават как да лекуват говорните нарушения на пациенти с различни заболявания. В Медицинския университет в Пловдив вече е факт нова магистърска програма по "Медицинска речева и езикова патология". 

В първата по рода си у нас магистърска програма се обучават висококвалифицирани речеви и езикови патолози за работа с пациенти с различни комуникативни нарушения. Те се учат как да лекуват и разстройство на речта, предизвикано от заболявания на мозъка, сред които деменция и прогресивна парализа.

„Целта на обучението в магистърската програма е да създадем група на речеви и езикови патолози, които основно да намерят своето работно място в болничната и извънболничната система, тъй като в България речеви езикови патолози в болницата има единици“, заяви проф. д-р Добринка Георгиева, преподавател по медицинска речева езикова патология.

Недостиг на заварчици и шлосери, въпреки заплатите от 3500 лв.

Бъдещите магистри се обучават и как да се справят със заекване и нарушение на плавната реч, причинена от Паркинсон. Програмата включва партньорство с два американски университета, които осигуряват гост-преподаватели.

„Целта на моята визита тук е да преподавам в курс за речеви моторни нарушения, които се срещат основно при лица, прекарали различни неврологични заболявания. Освен обучението на тесни специалисти, ние сме насочени и на тренинг на семействата и близките на лицата с комуникативни нарушения, на които бихме искали да помагаме“, посочи д-р Грей Спрей, лектор от чужбина

Предвидено е бъдещите речеви и езикови патолози от Медицински университет-Пловдив да имат възможност да специализират в партньорски университети в Европа и САЩ.

ПАЗАРЪТ НА ТРУДА: Намалява броят на работодателите, които ще наемат нови кадри

„Предимствата са, че ще направи моята професия на нивото на европейската професия на нивото на европейската професия речеви езиков патолог и ще направи работата ми много по-добра“, подчерта логопедът Емилия Съкъджиян. 

„Това дава различна перспектива на практиката ни в България и добра отправна точка на това какво ние искаме да постигнем тук“, твърди Логопедът Миглена Люцканова.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.