На този фон, Съветът реши да не взима отношение кой е компетентният орган за избор на и.ф. главен прокурор

Висшият съдебен съвет реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Това стана с 12 гласа „за” и 4 „против” и след спорове дали е задължителен, или препоръчителен седемдневният срок за нейното откриване след предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев.

Повдигнаха се и въпросите дали е легитимен съветът, който, освен с изтекъл мандат, работи и с непопълнен състав, трябва ли да се вземат предвид политическите намерения за конституционни реформи, които засягат фигурата на главния прокурор и самия ВСС.

ВСС реши: Няма да вземе отношение кой е компетентен да избере и.ф. главен прокурор

На този фон, след тричасови дебати, ВСС реши да не взима отношение за това кой е компетентният орган за избор на изпълняващ функциите главен прокурор. Дотук се стигна заради искане на правосъдния министър Атанас Славов, който постави под съмнение легитимния избор на Борислав Сарафов.

„Когато имаме разминаване между легалността и легитимността, остава чувство за несправедливост. Остава чувство, че някакви други мотиви и съображения са надделели, а не аргументите, които се предполага да се излагат въз основа на Конституцията и закона. Трябва да споделя, че в особената материя, с която се занимаваме, принципите на справедливостта, усещането не просто за мотивираност на едни решения, а за тяхната справедливост е особено важно”, посочи Славов.

Юристи: И Прокурорската колегия, и Пленумът могат да посочат и. ф. главен прокурор

Според кадровици по въпроса има празнота в Закона за съдебната власт. „Процедурата беше проведена по реда на член 175 от ЗСС. Не се казва какво се случва при такова предсрочно прекратяване на мандата”, уточни Атанаска Дишева.

При обсъждането стана ясно, че евентуално обжалване на назначението би могло да се направи пред върховния административен съд. Дори и без това да е направено, председателят на ВАС сподели своето мнение.

„Аз съм категоричен, че празнина в закона няма. Изрично е предвидено, че при предсрочно прекратяване на пълномощията на административен ръководител, то съответната колегия избира временно изпълняващ”, посочи председателят на ВАС Георги Чолаков.

„Решението на Прокурорската колегия е незаконосъобразно. Преди да проведете избора, вие не сте провели абсолютно никаква дискусия по отношение на притежаваните професионални и нравствени качества”, заяви Олга Карелска.

Член на ВСС: Гешев употреби системата за своя предизборна кампания

В крайна сметка кадровиците гласуваха и с почти пълно мнозинство взеха решение да не се произнасят по въпроса кой е компетентният орган за избор на изпълняващ функциите главен прокурор. Така стигнаха до втория ключов момент - дали да се открие процедура за избор на нов главен прокурор.

„Считам, че решението за откриване на процедура за избор на главен прокурор на България следва да се реши в по-късен момент”, каза Галина Захарова.

Номинации за главен прокурор могат да правят трима членове на Прокурорската колегия и правосъдния министър. Според приетата хронограма изслушването на кандидатите и изборът ще са на 26 октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.