Ако има възможност да се разработи екологично гориво, защо да не се инвестира в това, запита Богомил Николов

17 авиолинии подвеждат клиентите си със заблуждаващи екологични твърдения. Те искат допълнително заплащане като срещу него обещават да “компенсират”, “неутрализират” или направо да спрат емисиите на въглероден двуокис. Макар и да не е възможно към този момент, хората плащат за това твърдение.

„Всичко е въпрос на ясна комуникация. Ако човек се загледа в дребния шрифт, ще разбере, че той си плаща за компенсиране на съвест – ще даде пари, а компанията обещава, че някъде ще засади дърво, без да е ясно къде. Това е екологично „промиване”, мода в целия свят”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители” в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

АВИАЦИЯ НА КРЪСТОПЪТ: Възстановиха ли се авиокомпаниите след пандемията

Според него какъвто и замърсяващ продукт да произвежда дадена кампания, в един момент започва да говори какво замърсяване ще намали, вместо да каже честно колко боклук ще произведе.

„Таксите в някои случаи са доброволни, в други са прикрити. По европейския регламент глобите могат да бъдат до 4% от оборота и тези санкции имат. Технологичните решения имат най-голям шанс. Ако има възможност да се разработи екологично гориво, защо да не се инвестира в това”, запита Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook