Това се случи след близо 21-часово заседание

Макар и със седем месеца закъснение, България вече има редовен бюджет. След 20-часов маратон депутатите призори одобриха окончателно най-важния финансов закон. Въпреки настъпилите промени между първо и второ четене, основните параметри се запазват и дупката в хазната поне по план остава 3%, за да може страната ни да отговори на изискванията за въвеждане на еврото.

Обещанията за допълнителни пари за увеличение на заплатите в сектори, в които първоначално не беше предвидено да се актуализират доходи, бяха спазени. Така почти 400 милиона лева допълнително се насочват в различни сектори. Средствата обаче идват от вече предвидени капиталови разходи за съответните ведомства.

Най-много пари допълнително получават МВР и ДАНС - 157 милиона лева. Следва отбраната със 75 милиона. Спешната помощ може да разчита на допълнителни 30 милиона лева.

НС разреши допълнителен трансфер от 7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

„Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет”. Така около 6 сутринта приключи работното денонощие на депутатите. От септември всички работещи във фирми с над 100 служители ще получават заплатите си по банков път.

За да се избегне плащането на такси, депутатите задължиха банките да не таксуват тегленето, когато се използва банкомат на финансовата институция, издала картата.

„Хайде да спрем с кражбите на идеи и програми”, настоя Георги Свиленски от БСП.

„Господин Свиленски, това се нарича „с чужда пита помен правиш”, отвърна Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

„Успехът има много родители. Пък неуспехът е сираче, нали”, попита финансовият министър Асен Василев.

Повечето мерки, насочени за изсветляване на ресторантьорския бранш отпаднаха. Отхвърлено беше и предложението, ако не получим касова бележка в ресторант, да не си платим за вечерята.

„В момента, в който кажете „в брой”, доста често не получавате истински фискален бон. Плащате си по тази хвърчаща бележка. Средствата не стигат до българската хазна”, уточни Василев.

„Много ми е любопитно по какви ресторанти ходите, защото аз и в шкембеджийници съм влизал и винаги съм получавал касова бележка”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Пушачите трябва да се подготвят да плащат повече за електронните и бездимните цигари. Акцизът им се вдига на две стъпки - от август и след това от януари догодина.

Многочасовите спорове не омаломощиха опонентите.

„Аз ви предлагам да не позволявате това своеволие - в 2 часа гавра с Народното събрание”, настоя Йордан Цонев от ДПС.

„Ако бързате да си ходите, ставате и си тръгвате. Сега, ако ви се спи, ставате и си тръгвате”, посочи Цончо Ганев от „Възраждане”.

Допълнително отпуснатите пари в държавния сектор няма да са проблем за математиката на бюджета, но Финансовото министерство остава на позицията, че повече пари трябва да вървят с ангажименти.

Най-много средства отиват за МВР. „Срещу тях аз не мисля, че българските граждани ще получат по-добра услуга. Гонките по Околовръстното на София продължават, камери по селата почти няма”, подчерта финансовият министър.

Новият бюджет влиза в сила от 1 август. „Искам изключително много да благодаря на всички присъстващи в залата. Над 20 часа успяха да издържат на този маратон”, добави Василев.