„Този състав на ВСС трябва да си отиде, мнозинството в него доказа, че е готово да изпълнява политически поръчки”, каза той

„Основният принос на „Правосъдие за всеки” за промени в Конституцията беше в частта за главния прокурор и за ВСС. Нямаме отношение към темата, която дойде по-късно - за промяна на Националния празник на 24 май, за отпадане на служебните правителства, за мандатността на кметовете”. Това заяви адвокатът Емил Георгиев, член на сдружение „Правосъдие за всеки”, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Крум Зарков: Нека извършителят, нанесъл над 400 прореза, си получи заслуженото

Той обясни, че внесеният проект за промени в Конституцията цели укрепване на съдийското самоуправление чрез изпълнение на международните стандарти и чрез бъдещата колегия във ВСС. Стремежът е тя да има мнозинство на съдии, избрани от съдии – професионална квота. Този съдебен съвет следва да се състои от 15 души, като 8 от тях се избират пряко от съдиите. Това е сериозно мнозинство и така трябва да бъде. Останалите са парламентарна квота плюс двамата председатели на Върховния съд. За прокурорската колегия целта бе по-различна – там парламентарната квота да има превес и да се намали влиянието на главния прокурор. Запазва се водещата роля на главния прокурор – той ще председателства заседанията, ще определя дневния ред. Запазва се и продължителността на мандатите на съдиите на върховните съдилища”, каза Георгиев.

Даниел Вълчев: Дебатът за Конституционни промени е политически, цели отклоняване на вниманието

„Този състав на ВСС трябва да си отиде. Мнозинството в него доказа, че е готово да изпълнява политически поръчки”, каза Георгиев.

Той акцентира, че в изработения съвместно с „Правосъдие за всеки” проект е било записано намалени на 5 г. мандати на върховните съдилища без право на последващ мандат.

Относно случая с момичето с около 400 порезни рани и бурната обществена реакция срещу домашното насилие Георгиев каза, че при законовите промени трябва да се стъпи върху  фактическото съжителство.

До какво ще доведат конституционните промени