Анализ на проф. Огнян Минчев и Арман Бабикян

Много важно е предложението за промяната на статута на служебните правителства, защото очевидно има сериозен проблем с него. Той застрашава парламентарната република. Президентът концентрира по едноличен и безконтролен начин цялата власт, и то за сериозни периоди от време. Това е недопустимо и нелегитимно от гледна точка на политическото устройство. Това каза политологът проф. Огнян Минчев за "Твоят ден".

ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха Държавния бюджет

По думите му основният проблем на конституционната реформа е правосъдната. "Там трябва, когато се правят промени, да се има предвид, че независимостта следва да бъде гарантирана с балансиран пакет от мерки, не може просто да се пипнат отделни неща", отбеляза той. И допълни, че предложението за 24 май може да повлияе на промяната на менталната структура на гражданите.

"ДПС участва във властта, тя е част от съществуващото мнозинство. Въпросът е, че те и партньорите им заобикалят факта, че гражданите не искат да ги виждат на власт", заяви още Минчев. 

Анализаторът Арман Бабикян от своя страна смята, че проектът за нова Конституция на места е глуповат, на места излизащ от предварителните заявки. "На места е и изключително ефективен. Доброто е, че ще има правосъдна реформа. За новата дата на националния празник трябва да има масов консенсус, не се прави бързо, най-много да употребят 24 май. Ще бъде предизвикан конфликт, вместо консенсус. Конституционните промени са къртовски труд", посочи той.

Повече по темата вижте във видеото.