Според сръбските власти книгите трябвало да бъдат върнати в България

Българин е държан с часове на сръбската граница, заради три книги на Едвин Сугарев, посветени на сънародниците ни в Западните покрайнини. Според протокола, съставен от сръбските власти, книгите трябва да бъдат върнати обратно в България. Пред NOVA авторът на книгите и бивш генерален консул в Ниш заяви, че целта е българското малцинство да бъде принудено да се изсели.

Преди два дни председателят на сдружение Глас пътува от София за Босилеград. В багажа си носи 7 книги. При митническата проверка обаче, се оказва, че за конкретни четива има проблем.

„Аз в момента я имам тази книга, която им привлече вниманието. Излиза митничарят и ми казва: „Знаеш ли, най-добре е да ги върнеш книгите за България”. В тази книга има мое интервю и им го показвам. На 9 страници е. Това е и причината, че имам тези книжки в колата си, защото ги подарявам”, разказва Александър Димитров, Сдружение "Глас".

МВнР за задържания на границата със Сърбия журналист: Ще предприемем действия

Следва 5-часов престой на границата. Александър отказва да върне книгите обратно,а трите екземпляра от "Елегия на краището" са конфискувани от граничните власти.

„Специално казаха за тази книга на г-н Сугарев, че била на историческа тематика, че засягала не знам си какво и не можела да бъде вкарана в Сърбия. Казах: „Спокойно може да ме арестувате тука за три книги, това ще бъде чудесен пример за демократично поведение”, посочва Димитров.  

Пред NOVA авторът на книгата и бивш генерален консул в Ниш беше категоричен, текстовете разказват истината за живота на българските малцинства в Западните покрайнини.

“Това, което не се харесва е именно темата, защото това не са единствените книги, които е носил Алeксандър Димитров. Така че се прави всичко възможно да не се научава истината за това как живеят българите там и как на практика по един или друг начин се ограничават гражданските им права. Това отношение за мен беше очаквано. То не се различава от отношението, което имаха към мен, докато бях та”, твърди Едвин Сугарев,бивш генерален консул в Ниш.

По думите на Сугарев това не е първия случай, в който се осуетява опит книгата да достигне до западната ни съседка. „Това не е първият случай. По-рано трябваше да имам премиера там и тогава на границата бяха задържани 50 екземпляра от тази книга”, твърди Сугарев.  

Външното ни министерство също излезе с позиция. От нея става ясно,е вече са дадени указания на българското посолство е Белград, за предприемане на действия пред сръбското външно министерство. Александър Димитров пък е категоричен, че заради конфискуваните книги ще търси правата си по съдебен път.