Има ли тенденцията връзка с казуса "Росенец"

Рязък скок в цените на горивата у нас. Само за месец най-разпространените са се увеличили средно с 25 стотинки. На 25 юли литър гориво А95 струваше 2,58 лв., а днес го зареждаме с 19 стотинки повече - за 2,77 лв. Увеличение има и при дизела. За последните 30 дни цената му от 2,49 лв. е скочила на 2,75 лв.

Най-голямо е повишението при газа - 28 стотинки от края на юли до днес.

Проверка на NOVA установи, че на определени бензиностанции по родното Черноморие бензинът вече се предлага за над 3 лв. за литър, а около 3 лв. струва дизелът. По-високи са и цените по бензиностанциите на магистрала „Тракия”.

Денис Тодоров пътува със семейството си от Монтана за Златоград. Заредил е пълен резервоар с дизел за 300 лева. „За месец цените на горивата са с 30 стотинки нагоре. Това е направо абсурдно, безумие е да си играят с цените постоянно. Не може едната седмица да е 2 лева, а на другия ден - 3”, смята той.

Светослав Бенчев: Цените на бензина и дизела могат да скочат с няколко стотинки

Това лято обаче цените се влияят от много фактори, сред които и все по-високата цена на суровия петрол на световните пазари, обясняват от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива.

„Прогнозата ни беше за таван на 2.70 лв. за литър, но сега, ако вървят така нещата, може и да стигнем до 3 лв. за литър. Това поскъпване се дължи на поскъпването на цените на петрола на световните борси. Има и друг фактор - че  Русия и ОПЕК се разбраха да намалят добивите, а в същото време има търсене, тъй като икономиката в Китай след коронавируса тръгва и има търсене на горива”, обясни Иван Кашилски.

„Вече няма как да си говорим за намаляване. Просто ситуацията е такава, че борсовият продукт върви нагоре, съответно и това, което купуваме на нашите бензиностанции също върви нагоре”, допълни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Експерт: Пикът в цената на горивата ще е до 2.75 лв./л

Според икономиста Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията прекратяването на концесията на пристанище „Росенец” и скокът на горивата нямат връзка.

„Единственият начин те да бъдат свързани е, ако има някакво злонамерено деяние от страна на руския оператор на рафинерията, тоест, не би трябвало да бъдат свързани.  В случая, повишението на цените на петролните продукти е вследствие на повишението на цените на международните  пазари”, посочи експертът.


Рязкото поскъпване на газа, който е един от основните  разходи за производството на хляб, вече сериозно притесни бранша, но засега производителите са предпазливи да вдигат цените.

„На този етап с компенсацията с нулевия ДДС мисля, че няма да се стигне до ново поскъпване. Най-оптималният вариант е печенето на хляба отново да премине на ток”, каза собственикът на хлебопекарни Станислав Сивков.

И за бизнеса, и за крайния потребител остава надеждата цената на горивата да не стигне стойностите от миналото лято.