Защо хората са притеснени и може ли да се стигне до замърсяване

Недоволство в Русе. Причината - намерение за изграждане на инсинератор в съседния румънски град Гюргево - само на 2 км от Русе. Хората започнаха подписка, с която изразяват несъгласието си на отсрещния бряг да има инсталация за биологични отпадъци. Заканите са и за блокада на Дунав мост.

Опасните отпадъци - къде да ги изхвърлим безопасно

Само преди седмица министерство на околната среда и водите е поискало становище за трансграничния проект от гражданите на Русе. И въпреки, че недоволство има и заради срока за отговор, който е необичайно кратък, веднага започнали подписка.

"Възмущаваме се, че не сме уведомени възможно най-рано за изграждането на този завод", обясни тя. Недоволните споделят още, че не искат да живеят в тежка химична среда, която да увеличи замърсяването във въздуха", заяви Мира Душкова.

Намерението за строителство в Гюргево било от чужд частен инвеститор. Планът предвиждал изграждане на площадка с множество съоръжения, едно от които инсинератор за медицински и животински отпадъци.

Предвижда се инсинераторът да бъде построен на мястото на площадката на бившия завод "Верахим", а обгазяванията именно от него през 80-те години изведоха на протест русенци. Серните и азотните диоксиди, както и фураните са най-опасни, алармират от местно екологично дружество.

Идеята за инсталацията за обезвреждане на биологични отпадъци срещнала отпор и от хората в румънския град Гюргево.

Кметът Пенчо Милков сподели, че общината също има отрицателно становище за изграждането на съоръжението в Гюргево. Съпреседател на партия "Зелена Румъния" заяви за NOVA, че инвеститорът, който има намерение да строи в Гюргево, е бил отхвърлен от други градове. Лавиния Косма смята, че инвестицията не е добра за хората там, защото ще възпламенява заболявания, а управата не иска хората да дишат мръсен въздух. Около 9 септември МОСВ трябва да уведоми румънските си колеги за становището по казуса.

Екоинспекцията в Русе също е дала отрицателно становище. Днес е последният ден,в който всички мнения на институции и граждани трябва да бъдат предадени министерство на околната среда.

Повече вижте във видеото.