Целият треньорски щаб на Испания подаде оставка

Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес целуна по устните Джени Ермосо, след победата на Испания на Световното първенство по футбол за жени. Това се случи по време на церемонията след победата на отбора над Англия с 1:0 на финала в неделя.

В понеделник Рубиалес заяви: "Напълно сгреших, трябва да го призная". И последва извинение. "Беше без лошо намерение в момент с много вълнения. На момента го възприехме като нещо естествено, но навън се заформи суматоха. Трябва да се извиня, да се поуча от това и да разбера, че когато си президент, трябва да си по-внимателен", заяви той. 

Испания и Англия ще спорят на финала на Световното по футбол за жени

Рубиалес беше критикуван от някои министри от испанското правителство и попадна под обстрел в социалните мрежи. Испанският министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро заяви: "Това е форма на сексуално насилие, от което жените страдат ежедневно". 

Испанският министър на спорта Микел Исета заяви пред испанското обществено радио, че е "неприемливо" Рубиалес да целува Ермосо и добави: "Първото нещо, което трябва да направи, е да даде обяснения и да се извини, това е логичното и разумното нещо". 

В изявление, публикувано от Испанската футболна федерация Джени Ермосо заяви, че моментът е бил "естествен жест на привързаност".
"Това беше напълно спонтанен взаимен жест заради огромната радост, която носи спечелването на Световната купа", каза 31-годишната футболистка, която е водещият голмайстор на Испания за всички времена.

Любопитни подробности за световното по футбол за жени

Действията на Рубиалес бяха остро критикувани в социалните медии. Но той каза пред испанската телевизия "COPE", че това е било "целувка между двама приятели, които празнуват нещо", а тези, които са го възприели по друг начин, са "идиоти и глупаци". Той отказа да подаде оставка. 

Последва вълна от реакции. Световната футболна централа FIFA отстрани временно президента на Испанската федерация, заради постъпката.
А целият треньорски щаб на Испания, който спечели Световната купа, с изключение на мениджъра Хорхе Вилда, подаде оставка. Асистент мениджърите Монте Томе, Хавиер Лерга и Еухенио Гонсало Мартин, както и физиотерапевтът Бланка Ромеро Мораледа и треньорът на вратарите Карлос Санчес напуснаха.
​Шестима други, ангажирани с националния отбор на различни възрастови нива, също са подали оставки.

Източник: Би Би Си