Темата предизвика скандали и в пленарната зала, защото депутатите поискаха текстовете да бъдат гласувани още днес

Трусове в парламента, скандали между депутати и министри и заплахи за мащабни национални протести от страна на зърнопроизводители. Идеята на управляващите да премахнат забраната за внос на украинско зърно днес предизвика сериозни сътресения в държавата.

В тема номер 1 на днешното правителствено заседание се превърна забраната за внос на украинско зърно. Кабинетът „Денков” предлагат тя да бъде отменена.

„Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне най-вече хората с ниски доходи”, заяви Николай Денков.

Както и ще осигури работа на пълни обороти за производителите на олио, които подкрепиха решението на правителството с аргумента, че се нуждаят поне от тон и половина вносен слънчоглед годишно.

Денков: Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен

„Тези предприятия не могат да натоварят производствените мощности, оскъпяват производството и са принудени в един момент да спрат”, заяви Яни Янев, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти.

На правителственото заседание обаче стана ясно, че министърът на земеделието останал изненадан, че вчера депутатите в икономическата комисия в парламента са гласували отпадането на забраната.

„Темата е обсъждана, обсъждана е в негово присъствие. Това, което може би не знае или не знаеше, това е, че ще бъде внесена в НС”, каза Денков.  

А според изчисленията на кабинета забраната за внос е нанесла сериозен удар на хазната.

„146 млн. лв. от невнесен ДДС. До края на годината очакваме, ако се продължи тази забрана, щетите да са по 40 млн. лева на месец”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Сметки, които допълнително ядосаха бранша.

„15 000 са производителите на слънчоглед, 9 млрд. БВП – всеки 7-ми лев се произвежда от сектор „Зърнопроизводство“. Ние няма да го допуснем този внос”, заяви Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

„Срамно е, позорно, да се разпишеш и след това да кажеш: „Извинявам се много, ама …”, заяви Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

А на протести редом с производителите са готови да излязат и земеделци.

Земеделци ще подкрепят протестните действия на зърнопроизводителите

„Ние оцеляваме не благодарение на Българската държава, а въпреки нея”, заяви Атанас Василев, Национално сдружение на българските лозари.

„Изпадаме в тотален колапс. Ние не сме просяци – ние произвеждаме българска продукция”, каза Цветан Цеков, браншова камара „Плодове и зеленчуци”.

А исканията стигнаха до властта под формата на писмо.

„Не може да получавам писмо, в което пише, че за сектора няма помощ, при положение, че тази година за сектора са предвидено почти 2 млрд. лева”, каза Николай Денков.

СПОРЪТ ЗА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО В НС: Разногласия между управляващите и опозицията да отпадне ли забраната

Темата предизвика скандали и в пленарната зала, защото депутатите поискаха текстовете да бъдат гласувани още днес.

Предложението за отмяна на забраната дойде от управляващото мнозинство и ДПС, като беше внесено извънредно за гласуване в залата. Мотивът - инфлацията.


„Слагаме тежестта на потребителите вместо да се фокусираме върху един сектор, който е най- подпомагания в земеделието”, заяви Кирил Петков.

По-рано обаче министърът на земеделието Кирил Вътев заяви в интервю, че решението не е обсъдено предварително с него. В края на юли самият Вътев заяви, че страната ни ще поиска удължаване на забраната до края на годината.

„Говорих и тази сутрин с министъра на земеделието, той има аргументи. Не е вярно, че цената ще отиде невероятно ниско”, каза Кирил Петков.  

От опозицията реагираха остро и след като проекторешението беше вкарано извънредно в залата, поискаха и министъра на земеделието да присъства.

„Ще тръгне ли българският парламент срещу българското правителство. Ако министърът е мъж с характер, а той изглежда такъв, днес трябва да напусне правителството”, заяви Корнелия Нинова.

„Възраждане” от своя страна заподозряха задкулисно управление.

„Министърът е против и това е пълен абсурд. Стана ясно, че министърът е фигурант. И тук става ясно кой управлява държавата - ДПС и Делян Пеевски”, заяви Костадин Костадинов.

В късния следобед обаче министърът на земеделието изрази друга позиция. Знаел за решението.

„Аз имах достоверна информация за решението на МС, че ще бъде предложено на народното събрание да бъде внесено. Нека всички да сме наясно кой е върховният орган в тази държава – НС и МС”, каза Кирил Вътев.

И беше категоричен, че ще подаде оставка само ако премиерът му я поиска. А в крайна сметка днес депутатите така и не стигнаха до гласуване на точката в залата.