За удивителни находки, направени през последната година, съобщава „National Geographic”

Само през последната година при разкопки в древния римски град Помпей са открити пералня на 2000 години, спалня, използвана от роби, и фреска, изобразяваща прародител на пицата (без доматите - те ще се появят в Европа поне след още 10 века), съобщи „National Geographic”.

Нито едно от тези открития обаче не е резултат от нови разкопки в 20-метровия слой пепел, който покрива града след изригването на Везувий през 79 г. след Христа. В продължение на десетилетия италианското правителство наложи мораториум върху всякакви нови разкопки в Помпей. Това означава, че повечето от находките са странични продукти от усилията за запазване и възстановяване на вече откритото, според Стивън Елис, професор по римска археология в Университета в Синсинати, който е работил по разкопките на квартала Порта Сабия в античния град.

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите (ГАЛЕРИЯ)

ОЧАКВАНИЯ vs РЕАЛНОСТ: Как изглеждат всъщност мечтаните дестинации? (ГАЛЕРИЯ)

"Когато са разкопавали града, са създали нещо като скален ръб от вулканични отломки", казва Елис и добавя, че покрай разкопаните преди това райони са се появили свлачища и пропадания, които са предизвикали международен отзвук. "Така че те възстановяват тези места и ги укрепват, а за да го направят, трябваше да разкопаят малко от ръба".

Рим - вечният град с вечната красота (ГАЛЕРИЯ)

Помпей, разбира се, има още тайни за разкриване. Оценките варират, но между 15 и 25 % от града остава покрит. За много археолози обаче въпросът е не толкова какво им остава да открият, а дали изобщо трябва да продължат да копаят?

"Имаме достатъчно от разкопания Помпей за широката публика. Имаме достатъчно от Помпей за научната общност, за да се учи от него", заяви професорът по римска археология. "Това, което наистина трябва да правим, е да го запазим колкото се може по-добре за бъдещето."

Крайградски земеделски земи

В древния римски град не е съществувало зониране и повечето от предприятията и търговските площи са били съсредоточени около големите улици, много от които вече са проучени, според Ерик Полер, професор по класическа филология в Масачузетския университет в Амхърст, който също е помагал на място в Помпей. Придвижвайки се на изток обаче, гъстотата на населението и използването на земята намаляват, а обширните територии там, особено в югоизточната част на града, остават сравнително недокоснати.

КРАСОТА И ИСТОРИЯ: Най-старите градове в света (ГАЛЕРИЯ)

Вместо дворове с големи градини с топиари, статуи и колони, както се вижда в по-населените и богати райони на града, Полер подозира, че изтокът може да прилича повече на земеделска земя.

"Трябва да очакваме нещо по-скоро като големи задни дворове, които може дори да са засадени със земеделски култури с цел печалба, а не само за отдих", твърди той.

Полер отбелязва също, че археолозите са пропуснали много информация в разкопаните преди това райони. Експертите очакват да открият още артефакти, рисунки и графити, както и жертви на изригването на вулкана.

Най-запазеният античен град в света Помпей отново приема посетители (КАДРИ ОТ ДРОН+СНИМКИ)

КРАСОТА И ИСТОРИЯ: Най-старите градове в света (ГАЛЕРИЯ)

Връщането към тези разкопани райони с помощта на нови и по-добри технологии може да доведе до също толкова вълнуващи открития, колкото и разкопаването на нови обекти, без да се излага на риск градът - и възможността на бъдещите поколения да го видят - добавя Елис.

В миналото, например, всички счупени или непълни фрески или керамични съдове може да са били изхвърлени. Сега роботите с изкуствен интелект помагат на археолозите да ги сглобят отново, а един вид, наречен LiDar може да записва пространствата в три измерения, според ученият.

"Бихме имали снимки, но никога не бихме имали достатъчно", казва той. "Сега разполагаме с тези триизмерни модели, при които на практика можем да се върнем в почти всеки момент от нашите разкопки и да видим това пространство."

Кътчетата в България, които пазят спомен от хилядолетната ни история (ГАЛЕРИЯ)

Полер, който е помогнал за създаването на проекта за библиография и картографиране на Помпей, също посочва технологиите, които позволяват на хората да си представят Помпей по-добре. В момента той работи по проекта "Художествен пейзаж на Помпей", който ще даде възможност на потребителите на интернет да търсят всеки предмет, изрисуван на помпейска стена - от прото-"пица" до Купидон.

"Това, което тази нова работа прави за нас, е, че ни дава възможност да се върнем към 200-годишната история на разкопките", каза Елис. "Всъщност можем да видим [Помпей] в по-добро състояние. Можем да копаем по по-интересни и по-модерни начини."

Част от града обаче вече е изгубена във времето. През 2014 г. например дни на проливен дъжд предизвикват три срутвания само за три дни в Помпей: гробница, арка в Храма на Венера и стена на работилница. Преди това, през 2010 г., Домът на гладиаторите се срутва, вероятно поради реставрационните дейности през 40-те и 50-те години на миналия век. Разрушаването на сградата, една от най-прочутите в Помпей, отчасти накара ЮНЕСКО да заплаши да извади града от престижния списък на световното културно наследство.

Учени откриха тайна ниша в Хеопсовата пирамида

Разкопките, които може да са допринесли за тези проблеми, не са непременно извършени неправилно. Процесите и технологиите просто се развиват с течение на времето, което допринася за идеята, че археолозите може да искат да забавят малко усилията си.

"Има алтернативна цена на това да се копае много днес, защото утре може да имаме по-добри умения, инструменти, информация, технологии и просто физически способности", казва Полер. "И ако го правим днес, се лишаваме от възможността в бъдеще".

Удивление и изненада

Италия вече е предприела няколко усилия за запазване и възстановяване на вече откритите в града находки. Проектът "Великият Помпей", който започна през 2012 г. като съвместно усилие с ЕС, изразходва 105 млн. евро за обезопасяване на насипи, възстановяване на стени и защита на структурите от излагане на атмосферни влияния, наред с други цели. Проектът приключи през декември 2019 г., но начинът, по който да се привлекат туристите с нови открития, като същевременно се защити градът, продължава да бъде обект на търкания в италианската политика.

"Малкият Помпей" във Виен - изключителна археологическа находка

Откритията, направени по време на проекта за реставрация, обаче се оказаха също толкова привличащи вниманието. Работата по подобряване на стабилността на Регион V (Помпей има общо девет региона) през 2018 г. разкри фрески, включително една в близост до Къщата на сребърната сватба, величествен пример за това как е живяла аристокрацията, на която е изобразена двойка делфини.

По-късно същата година археолозите разкриха нещо, което нарекоха "Омагьосаната градина" - богато украсен ларариум, или частта от къщата, обособена като светилище на боговете, на който е изобразен мъж с кучешка глава, потенциална препратка към египетския бог Анубис.

"Едно от нещата, които можем да очакваме с нетърпение всеки път, когато мислим за разкопки на Помпей или просто надничаме под нивото на земята, е удивлението и изненадата", казва Полер. "Ще откриваме великолепни парчета и проблясъци от миналото с всяка лопата, която излиза навън".

Снимки: Istock

Тайните на Хераклея Синтика - градът, от който Александър Велики тръгва да завладява света (ГАЛЕРИЯ)