На територията на Израел живеят повече от 50 хиляди наши сънародници

От министерството на външните работиха обявиха, че към момента няма пострадали българи. На територията на Израел живеят повече от 50 хиляди наши сънародници.

Тази сутрин българката Юлия, която от десетилетия е в Израел, се буди от сирени за въздушна тревога. Тя живее със семейството си близо до столицата Тел Авив. 

„В 6:30 бях събудена от въздушна тревога и в първия момент не повярвах. Пуснахме телевизора и нищо не знаехме какво се случва. Обикновено като се случват тези неща се появяват и на екрана на съобщения. До 7 ч. и нещо абсолютно нищо. Бяхме навън. Чуваха се само сирени”, разказва Юлия.

Жилището на Юлия няма бомбоубежище. При сигнал за тревога тя ѝ семейството ѝ се крият под стълбище.  „Просто чуваме бум. До към 12 ч може би 10 пъти сме тичали от вкъщи до стълбището и обратно”, добави тя.

По обяд един от синовете ѝ получава повиквателна за мобилизация. „Той всичко си подготви. Най-необходимото. Аз като майка му подготвих сандвич и вода и нищо повече. Изпратих го поживо, поздраво. Искат нас да ни спасяват, да спасяват държавата”, каза тя.

А директорката на Българския културен център в Израел разказа, че атаката от ивицата Газа дошла неочаквано. „Днес е празник и то не малък в Израел. Никой не е подозирал, всички са си по къщите. Всички са си със семействата си. Започна един масиран обстрел от Газа. Половината държава обхвана наведнъж”, заяви Рина Бакалов, директор на Българския културен център в Израел.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина

МВнР съветва българските граждани, намиращи се на израелска територия, да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти и да избягват места със струпване на хора и обекти от религиозна значимост.

При необходимост от съдействие от Посолството на Република България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер:
+ 972 54 595 4379, както и чрез електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център":
+359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.