Кабинетът подготви евакуацията още в събота

Стотици жертви и хиляди ранени в Израел и Газа, след като въоръженото крило на "Хамас" започна изненадващата операция, наречена "Потопът от Ал Акса". През целия ден правителствен самолет се опитваше да евакуира българи от Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Кабинетът подготви евакуацията още в събота. 

Правителственият самолет вече лети от Тел Авив към София. Очаква се да кацне в ранния следобед на летище София. Вече веднъж беше отложено излитането, но няма информация за причината. 

Израелският кабинет по сигурността обяви състояние на война

На терминала в България сънародниците ни ще бъдат посрещнати от председателя на Народното събрание Росен Желязков, неговите заместници и външния министър Мария Габриел. 

Заедно с 50-те българи на борда са и други наши сънародници, които са пожелали да напуснат Израел. Самолетът разполага с 90 места, но точният брой на прибиращите се не се съобщава все още.

Заедно с тях пътува и транспортният министър Георги Гвоздейков. Той благодари в пост във Facebook на екипите на редица институции за положените усилия през изминалата нощ.