Български граждани все още има и от двете страни на барикадата

Български граждани все още има и от двете страни на барикадата - както в Израел, така и в Газа.

В Ивицата Газа се знае за около 15-ина наши сънародници, а хората с българско гражданство в Израел са хиляди. За много от тях обаче изходът от военната зона засега е немислим.

А в най-пострадалите от нападението райони местните хора живеят и в друг кошмар - каква е съдбата на отвлечените им близки.

От вчера няма контакт с около 15 българи, които се намират на територията на Ивицата Газа, защото е прекъсната интернет връзката. Прави се всичко възможно, за да бъдат изведени, но за момента без резултат.

Тази вечер пред Паметника на Спасението в София, които е посветен на спасяването на българските евреи, всеки може да запали свещ и да отдаде почит в памет на загиналите жертвите в Израел след нападението на „Хамас”.

Над 300 000 запасняци са извикани на служба след атаката на „Хамас” в Израел. Сред тях е Йонатан, който е един от синовете на българка, заминала да живее в еврейската държава преди години. Вече е получил и дата, за да се включи във военните действия.

„Трябва да се бием за живота ни”, казва Йонатан Фархи.  

Неговият 26-годишен брат вече се е присъединил към армията. А днес Йонатан ще отиде на няколко погребения.

„Загубих толкова много приятели, съседите ми не знам къде са, това е нещо не нормално”, споделя Йонатан.

„Сърцата ни са разбити. Защо го причиняват на деца”: Разказът на Леор, чиито близки са отвлечени в Газа

И поглед към другата страна - д-р Ибрахим Догмуш идва в България през 2009 г., когато дома му е унищожен от бомбардировките в Ивицата Газа. Той оцелява по чудо. Има двама братя, които и в момента живеят в Газа. Не знае какво се случва днес с тях и дали са останали живи.

„От вчера нямам контакт, защото няма интернет, няма ток. Страшно е! Трима братовчеди загинаха досега. Моите двама братя с децата си са живи засега”, разказва д-р Ибрахим Догмуш.

Показва ни снимка от болницата в Газа, където само вчера са постъпили ранени над 50 деца.

„Нека Израел само да изпълнява резолюцията на ООН, ние сме мирни хора искаме мир. Ние осъждаме всяко насилие”, казва д-р Догмуш.

Израел изтласка терористите, готви се мащабна наземна операция в Газа (ОБЗОР)

От първостепенна важност е сега да се опази цивилното население и от двете страни, което се оказва заложник на военните действия, смятат експертите. Според тях за решение на конфликта в дългосрочен план не може и да се говори

„Няма никакъв шанс тези хора да живеят нормално. Деца се раждат в руини и следващите пак ще се родят в руини. Тези деца няма какви други да станат. А групировката „Хамас” може да бъде унищожена. Но ще дойдат по-лоши организации”, казва журналистът Георги Милков.

По думите на София Коен, „Хамас” не са борци за свободата и правата на палестинския народ.

„Не знам дали хората разбират колко е близо до България. Не само, защото е близо до България, но там има много хора с българско самосъзнание, около 60 000 са тези, които се припознават с българско самосъзнание”, заяви София Коен.

Външно министерство призова българите в Израел да се регистрират в посолството ни в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка. Това се налага при евентуално решение за координирана евакуация.

Репортер: Тоня Стоянович

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК