В Одрин беше първото заседание срещу двамата братя Енгин и Мустафа Ердован

Започна делото за смъртта на българския граничен полицай Петър Бъчваров, който на 7 ноември миналата година беше застрелян през граничната ограда. В съда в Одрин беше първото заседание срещу двамата братя Енгин и Мустафа Ердован, които бяха задържани по случая.

Граничният полицай - застрелян с ловно оръжие

Като частни обвинители, в делото участват родителите на Бъчваров, които днес също бяха в съдебната зала и заявиха, че буквално животът им е приключил. Енгин и Мустафа са обвинени в умишлено убийство. Енгин - като физически извършител, който е прострелял граничния полицай, а Мустафа като подпомагащ това деяние.

Пред съда Енгин заяви, че е бил пиян, с брат си спрели близо до оградата на границата, за да нощуват. Не знаели, че е забранено да бъдат там. Носел оръжие, за да се предпазва от животни, не разбрал срещу кого и какво стреля. Мустафа заяви, че през цялото време е спял и въобще не е разбрал какво се е случило.

Кръстиха зала в Академията на МВР на името на загиналия граничен полицай (ВИДЕО)

Делото беше отложено за 14 декември. Очаква се да бъде разпитан военнослужещият от българска страна, като това може да се случи както в съда в Одрин, така и в България. Адвокатът на родителите пък заяви, че искат най-тежкото наказание, защото считат, че престъплението е умишлено.

„Мисля, че извършителите на това престъпление предварително са направили подготовка, за да могат да осъществят по-точно крайната си цел, а това е убийството на българския граничар”, каза адвокатът на родителите на загиналия Джошкун Молла.

„Проведох разговори със съдията. Делото беше емоционално. Аз нямам никакви съмнения в това, че са задържани истинските извършители, че те са го извършили. Всеки полицай с по-дълга кариера е виждал такива хора по време на работата си, хора, за които човешкият живот няма никаква ценност”, обясни директорът на „Гранична полиция” Антон Златанов.