Медици отказват да се евакуират от болниците и да изоставят своите пациенти

Светът наблюдава с тревога ситуацията в Израел и Ивицата Газа. В очакване на мащабна наземна операция, Тел Авив даде срок от 24 часа за евакуация на хората от северната част на анклава. Това доведе до размяна на остри реплики между ООН и Израел. 

Призивът на израелските военни засяга около милион и 100 хиляди цивилни, които живеят в северната част на Ивицата Газа, включително и в най-гъсто населения град Газа.
"Уведомихме ги, че сега е моментът да напуснат. Разбира се, това ще отнеме време. Много силно призоваваме всички цивилни граждани на Газа да се евакуират, защото искаме да сведем до минимум броя на цивилните жертви. Това е в противовес на "Хамас", който поставя цивилните си граждани направо на огневата линия", посочи Дорон Шпилман, говорител на Израелските сили за отбрана. 

От ООН реагираха като подчертаха, че спешна евакуация в толкова кратък срок не може да се осъществи без "опустошителни хуманитарни последици".
В отговор израелският посланик в световната организация нарече тази позиция срамна и обвини ООН, че години наред си е "затваряла очите" за въоръжаването на "Хамас" и използването на цивилни като щит.

В призива си израелските военни предупреждават, че ще действат решително в Газа през следващите дни и цивилните ще могат да се върнат, едва когато бъде направено ново съобщение.
Реакция и от "Хамас" - определиха израелското предупреждение като "фалшива пропаганда" и призоваха гражданите да не се поддават на паника.

На фона на ескалиращото напрежение, израелската държава демонстрира рядко срещано обединение и одобри съставянето на военновременно правителство, начело с премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. 
"Това е война за нашия дом, която трябва да завърши с едно - пълна победа, смазване и елиминиране на "Хамас", заяви Нетаняху. 

Засилва се и дипломатическата активност. В Израел днес пристигна шефът на Пентагона Ллойд Остин, както и председателите на ЕП Роберта Мецола и на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Хамас" заяви, че подготвял атаката срещу Израел от 2022 г.

Медици отказват да напуснат северната част на Газа. "Няма начин 1 милион души да бъдат безопасно преместени от северна Газа в рамките на 24 часа. Какво ще се случи с нашите пациенти? Имаме ранени, имаме възрастни хора, имаме деца, които са в болници", каза Небал Фарсак, говорител на Палестинския червен полумесец в град Газа.

„Хората нямат къде да отидат. Да чуваме бомбардировки в целия район и същевременно да отправят молба към хората да се евакуират в друг район, с това голямо разрушение на инфраструктурата и пътищата, и тези ограничения на движение - това е просто невероятно", отбеляза говорителят.

Египетският политик Мустафа Бакри заяви, че този ход е опит на Израел да принуди палестинците да се преместят от Газа в Египет.
„По този начин палестинската кауза ще бъде напълно ликвидирана. Египет никога няма да се съгласи да участва в този план, а палестинците няма да напуснат земята си и ще останат непоколебими, независимо от жертвите, които им струва това“, каза Бакри, депутат в египетският парламент. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: Би Би Си