Той включва отделение за интензивно лечение на новородени

Заради непрестанно ескалиращото напрежение по изреалско-ливанската граница, медицински център в Израел работи изцяло под земята. Служителите в него заявяват, че са напълно подготвени да лекуват нуждаещите се. Това се случва и на фона на опасенията от евентуално ново нападение на "Хизбула".

"В момента разполагаме с всичко необходимо за интензивно лечение. Никога не можем да знаем какво ще се случи утре, но ние сме подготвени за всичко", сподели д-р Веред. 

Центърът се намира в град на около 10 километра южно от границата с Ливан. Той включва отделение за интензивно лечение на новородени и други медицински услуги.

Израел обвини „Ислямски джихад” за удара по болницата в Газа

"Болницата разполага със 775 легла и е най-голямата на север от Тел Авив. Такова огромно съоръжение трябва да бъде подготвено за възможните сценарий. Затова първото, което направихме, е да разположим пациентите си в подземията, а след това прехвърлихме тези, които нямаха спешна нужда от грижи, в други болници в центъра на Израел", посочи д-р Цви.

Трансграничните боеве са най-смъртоносните след последната пълномащабна война между Израел и "Хизбула" преди 17 години.

"Подготвяли сме се за тази ситуация, така че за нас няма нищо ново. Нашите пациенти и техните семейства живеят тук, в Израел, знаят какво се случва. Те знаят, че "Хизбула" може да ни атакува всяка минута, всеки ден, всеки час", допълни д-р Цви.

ЕКСКЛУЗИВНО: Посланикът на САЩ Кенет Мeртeн за конфликта Израел - "Хамас" и политиката у нас

За това и за лекарите, организацията на полеви болници не е нещо ново. А напрежението и по израелско-ливанската граница се засилва. Затова в понеделник Израел нареди евакуация на 28 села в близост до нея.