Бригаден генерал Шаул Камиса Раз с разказ за кървавия конфликт в родината му

На северната граница в Израел е мобилизиран бившият военен аташе и посланик в България бригаден генерал от резерва Шаул Камиса Раз. Той служи в израелската армия и разузнаване повече от 30 години. Сега разказва за гнева, мъката и обединението на хората в Израел след атаката на „Хамас”.

„Атаката ни изненада. Ние развивахме взаимоотношения, с които постоянно подобрявахме качеството на живот на гражданите в Ивицата Газа. „Хамас, който от една страна се радваше и се възползваше от това. Възползва се и от факта, че беше празник и започна ужасяващата атака срещу Израел", разказа Шаул Камиса Раз.

Ако Израел се съгласи на 24-часово примирие: „Хамас“ е готов да пусне заложници

Той уточни, че „Хамас” не може да съществува самостоятелно като военна организация. „Те са подкрепяни силно от различни фактори в Иран. Тяхното нападение е направено в сътрудничество. Имало е професионална подкрепа, която са получили”, разказа още бившият посланик на Израел в България.

„Намираме се в сложна реалност. Подготвяме се с всички възможности, за да ударим командните центрове на „Хамас”, да ги унищожим. Целта ни е напълно да унищожим присъствието на „Хамас” в Ивицата Газа”, подчерта той.

Египет отваря граничния пункт с Газа за камиони с хуманитарна помощ

Шаул Камиса Раз разказа, че дълги години се опитват да създадат по-умерено измерение на конфликта. „От другата страна липсва същото желание. Ние сме готови да има независимост от двете страни. Цената, която плащаме е толкова висока. Говорим за над 1300 убити и ранени - това е реалност, която Израел не би могъл да приеме. Говорим за чиста форма на терор. Ако оставим този терор, той ще продължи да се развива, не само срещу Израел, но и срещу други държави. Готови сме да поемем риска, да водим този конфликт, стараейки се да не нараняваме невинни. „Хамас” не се притеснява за своите граждани, използва ги като жив щит. Ние прави всичко възможно, опитваме се да предпазим невинните. Израел не може да забрави и да прости това, което се случи. Намираме се във война и ще направим всичко необходимо, за да унищожим „Хамас”, каза още бившият посланик.

Той коментира и удара по болницата в Газа. Според него това е трагично събитие, в което са загинали невинни. "Израелската армия посвети усилия, за да разбере точно какво се е случило, да бъдат обработени всички данни. След цялата събрана информация еднозначно можем да кажем, без никакво съмнение, че израелската армия не е имала нищо общо. В същото време имаме доста информация, че реалният изпълнител е бил "Ислямиски джихад", който се намира вътре в Ивицата Газа”, каза още Шаул Камиса Раз.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК