Темата коментираха д-р Гергана Николова и Маргарита Грозданова

Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти, така и за лекари и фармацевти. Множество сигнали за трудности получава и редакцията на NOVA. Какви са най-често срещаните затруднения? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха общопрактикуващият лекар и член на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова и Маргарита Грозданова, която е член на Комисията по етика в Българския фармацевтичен съюз.

НОВ ПРОБЛЕМ: До колко часа лекарите могат да издават електронните рецепти

„Много е хубаво нещо е тази електронна рецепта, но от 40 000 е-рецепти през изминалата година изпълнени са едва 800. Това трябваше да говори на министерството, че има някакъв проблем. Вместо в 100 практики на общопрактикуващи лекари да ги пуснат пилотно, за да проиграят системата, те казаха, че ги въвеждат от днес за утре”, каза д-р Николова. По думите ѝ основните проблеми са в приложението, което използват медиците. Личната лекарка обясни, че първото условие за регистрация в апликацията е да си регистриран като лечебно заведение.

Ключов се оказва и проблемът с различните кодове на едно и също лекарство в зависимост от вносителя. „При нас идват рецепти с неща, които ги няма месеци наред в системата. Тук трябва номенклатурата да се изчисти от несъществуващи позиции”, подчерта Маргарита Грозданова.

Д-р Гергана Николова обаче обясни, че информацията за вносителя не е важна нито за лекарите, нито за пациентите. „Това не е генерика. Това е едно и също лекарство, на един и същ производител, внесено от различни търговци. Това по същество не представлява генерична замяна. Генерици са продукти от различни производители”, допълни лекарката.

Целия разговор гледайте във видеото.