Групировката нарече акта жест на добра воля

След като „Хамас” освободи две от заложничките си, Джудит и Натали Раанан вече са в Израел и са говорили със семейството си. „Чакам този момент от две седмици. Две седмици, в които не съм спал. Тази нощ ще спя спокойно. Говорих с дъщеря ми. Звучеше много добре, изглеждаше много добре. Щастлива е и чака да се върне у дома”, каза бащата на освободеното момиче Ури Раaнан.

От „Хамас” казаха, че това бил жест на добра воля. Смята се, че Катар е бил посредник и е убедил терористите да пуснат двете жени, които имат американски паспорти. Президентите на Съединените щати, Франция и други страни специално изказаха радостта си от освобождението, но то сякаш само напомня за по-големия проблем пред Израел.

Първи кадри с освободените от „Хамас” заложници (ВИДЕО+СНИМКА)

Около 200 цивилни остават в плен на „Хамас” и „Ислямски джихад” – ситуация, с каквато страната никога не се е сблъсквала. Освобождаването на двете жени в петък дава надежда на стотици семейства и за техните близки. Вероятно съдбата на заложниците е един от факторите, който бави наземната операция на Израел в Газа.

Днес стават две седмици от бруталния терористичен акт, който отне живота на 1400 мирни жители. Операцията, която, както се заричат военните, "ще унищожи Хамас" обаче, все още не започва. Правителството твърди, че само военни аспекти определят началото. "Армията има зелена светлина, но няма да обсъждам военните планове с медиите", категоричен беше министърът на икономиката на Израел Нир Баркат. Той допълни, че решението не е политическо.

Практически е сигурно, че след като наземната операция започне, ливанската „Хизбула” ще отговори по някакъв начин. Израел започна да евакуира градове по северната граница, включително 20-хилядния Кирият Шмона. Същевременно започна доставянето на хуманитарна помощ в Газа. Около 11 часа сутринта първите камиони влязоха от Египет. Те носят храна, вода, лекарства и други провизии за стотиците хиляди мирни граждани на анклава. По време на посещението си във Вашингтон председателите на Европейската комисия и Европейска съвет казаха, че 27-те ще увеличат хуманитарната помощ. Хуманитарната помощ дава някакво облекчение на жителите на Газа, но не решава основния проблем. Те са блокирани в анклава, заедно с терористите от „Хамас”, бомбардировките не спират, а предстои и  наземна операция на армията.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК