Милен Керемедчиев каза, че преговорите за освобождаване на заложниците в момента е приоритет за САЩ

ООН не може да остане неутрална по отношение на хуманитарната част в конфликта. Бих очаквала по-умерен език от Гутиериш като лексика, но не като послание. Само 2%  хуманитарна помощ е стигнала до Газа, „Хамас“ я разпределя по своя преценка. Това каза Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Тя подчерта, че за Израел не е възможно да премине към следващо примирие.

Мобилизиран в Израел българин: Трябва да влезем с цялата си мощ в Ивицата Газа. Трябва да унищожим "Хамас"

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, допълни, че хуманитарната криза в Газа е изключително тежка. Политикът подчерта, че камионите на ООН се пропускат много бавно и трудно. Цялото население на Ивицата Газа разчита от десетилетия на хуманитарна помощ, напомни той.

„Има три причини за спирането на помощите: Израел бомбардира позиции с пътища, по които могат да преминат камионите; Египет контролира процеса на пропускане на помощите; израелската армия има опасения, че помощта ще отиде отново при бойците на „Хамас“, обясни Керемедчиев.

Лидерите на ЕС призоваха за хуманитарни паузи в сраженията между Израел и „Хамас”

В момента САЩ имат въздържаща функция не само към „Хамас“, „Хизбула“ и Иран, но и към Израел, каза политикът. Преговорите за освобождаване на заложниците са приоритет, подчерта той.

История от Газа: Журналист изгуби съпругата, двете си деца и внука си при въздушна атака

Русия има лостове за влияние в Ливан и в Иран, обясни Поптодорова. По нейни думи ООН вече не притежава дипломатическата тежест и способности, трябва да се създаде група от специалисти, които да могат да упражнят влияние, което да е съразмерно и върху околните държави, които имат основна роля.

ПРЕД NOVA: Апелът на една майка, бореща се за живота на детето си, отвлечено от „Хамас”

Керемедчиев е на мнение, че е важно да има въздържане от военни действия. Той каза, че в момента САЩ са провокирани и са принудени да се защитават, което може да доведе до ескалация на напрежението.

Целия разговор гледайте във видеото.