Това е най-голямата автоколона, влязла в обсадената палестинска територия

Тридесет и три камиона с хуманитарна помощ са влезли в Ивицата Газа в неделя през граничния пункт "Рафах" на границата с Египет, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Това е най-голямата автоколона, влязла в обсадената палестинска територия след ограниченото възобновяване на доставките на хуманитарна помощ на 21 октомври.

"Въпреки че това увеличение е добре дошло, необходим е много по-голям обем помощи на регулярна основа, за да се избегне допълнително влошаване на тежката хуманитарна ситуация, включително граждански безредици", заяви службата в ежедневния си доклад за войната между Израел и "Хамас". "Особено остра е нуждата от гориво за работа на медицинското оборудване и съоръженията за водоснабдяване и канализация", продължава докладът.

Израелски танкове се събират в покрайнините на Газа

Израел блокира всички доставки на гориво с мотива, че "Хамас" ще го използва за производство на оръжия и експлозиви.

Конвоите с хуманитарна помощ за Газа, която е под израелска блокада от идването на "Хамас" на власт през 2007 г., бяха спрени, след като на 7 октомври палестинското ислямистко движение извърши кърваво нападение срещу Израел, при което загинаха над 1400 души, повечето от които цивилни. В отговор израелската армия започна военна офанзива срещу палестинската територия, при която според "Хамас" са убити над 8000 души, повечето от които цивилни.

От 21 октомври насам общо 117 камиона с хуманитарна помощ са успели да влязат в Газа, като по-голямата част от тях (70) са съдържали медицински материали. Шейсет са съдържали храни и хранителни продукти, а 13 камиона - вода и санитарно оборудване.

ПРОТЕСТ В ДАГЕСТАН: Анти-израелски протест затвори летището в Махачкала (ВИДЕО)

Източник: Любомир Мартинов, БТА