"Майката на френската кухня", Йожени Бразие не успява да завърши основно образование

Необразована, самотна майка и първият човек, който някога е получавал шест звезди "Мишлен", Йожени Бразие беше дълго време забравена от света. Коя, обаче, е тази впечаляваща жена и какъв е нейния принос за кулинарното изкуство във Франция?

Известна като "майката на френската кухня", Йожени Бразие не успява да завърши основно образование и е била принудена да напусне дома си на 19 г., след като забременява. Въпреки това, на 40 г., тя управлява два ресторанта и е най-титулуваният готвач в света. През 1933 г. тя ще стане първият човек, получил шест звезди "Мишлен" - рекорд, който остава неоспорим до 1998 г.

През 19-и и началото на 20-и век пътят към превръщането в топ готвач във Франция следва строги правила. Момчета на възраст между 10 и 13 години трябва да чиракуват в кухните, проправяйки си път нагоре в йерархията. Следва обучение, предимно в Париж, понякога в Ница и на брега на Нормандия, работейки в курорти. 

НАРОДНА МЕТЕОРОЛОГИЯ: Поверията за предстояща люта зима (ГАЛЕРИЯ)

Израствайки в началото на 1900 г., семейството ѝ живее във ферма в La Tranclière, на 56 км. североизточно от Лион. Под ръководството на майка си, Брейзиър започва да готви от много, много малка. До петгодишна възраст тя вече може да прави два вида тарт, въпреки че не ѝ се позволява да включва фурната. 

Майката на Йожени умира, когато тя е едва на 10 г. Малкото момиче започва работа в съседна ферма, за да осигури прехраната на семейството си. Но през 1914 г. 19-годишната Брейзър забременява и баща ѝ я гони от дома.

За да свърже двата края, Брейзиър получава домакинска работа в богато лионско семейство, като настанява сина си Гастон в интернат. Бъдещата топ-кулинарка поема ролята и на готвач, пътувайки със семейството, и така без готварски книги, със съветите на търговците, персонала на хотелите, в които отсяда заедно с благодетелите си, тя развива своите готварски умения.

След Първата световна война Брейзиър, вече по-опитен готвач, започва работа в кухнята на ресторант в квартал Brotteaux на Лион с персонал от жени, което е обичаено по онова време. До 1922 г. Бразие вече е спестила достатъчно пари, за да купи магазин за хранителни стоки, който ще  превърне в малък ресторант. Там тя започва да си създава име, като приготвя ястия като раци в майонеза, печен гълъб и грах и моркови по селски.

През 1928 г. тя открива втори ресторант, наречен още "La Mère Brazier", с училище за готварство, в хълмовете на 19 километра извън Лион в Col de la Luère.

След избухването на Втората световна война, когато Франция пада под германска окупация,  Бразие продължава да работи, но се оплаква от строгите норми, които се отразяват на качеството на храната. Ресторантът е затворен през 1941 г. по време на войната и кулинарката е хвърлена в затвора, въпреки че тя никога не разкрива защо.

След като Брейзиър възобновява работа в края на войната, тя започва да обучава амбициозни готвачи в своята ферма-ресторант в "Col de la Luère". 

През 1953 г. директорът на голям нюйоркски хотел се опитва да наеме Brazier да управлява техния ресторант, предлагайки солидна годишна заплата, но тя отказва. Тя получава и предложение за "Орденът на почетния легион", най-високият френски орден за заслуги, но отново отказва, казвайки че тази награда трябва да бъде "запазена за по-важни неща от доброто готвене".

Брейзър умира на 81 години през 1977 г., оставяйки управлението на ресторанта си на внучката си. През 2004 г. ресторантът затваря, но през 2008 г. отново отваря врати.

Лекове, които всеки може да приготви у дома (ГАЛЕРИЯ)

Опростеността на съставките и елементите от традиционния стил на готвене на Бразие са две неща, които ресторанта е запазил. Въпреки, че той модернизира менюто, старите любими кулинарни изкушения като пиле Bresse и cervelle de canut (меко лионско сирене, напоено с билки) все още редовно присъстват в менюто. Наследството на Brazier продължава да живее

Разделението между половете в кулинарния свят все още съществува, тъй като само около 6% от ресторантите със звезда "Мишлен" във Франция се ръководят от жени. Френският готвач Ан-Софи Пик, която следва стъпките на Брейзиър като кулинарен пионер, в момента е единствената жена във Франция, която има ресторант с три звезди Мишлен.

Източник: Би Би Си