Страната призова силите на групировката в лечебното заведение да се предадат

Израелските сили са започнали операция срещу „Хамас” в болница „Ал Шифа” в град Газа. Действията им се базират на разузнавателни данни, уточняват израелските сили. Те призоваха силите на „Хамас” в лечебното заведение да се предадат. Израел твърди, че радикалната палестинска групировка има команден център под болницата и използва тунелите под нея, за да държи заложници.

Здравните власти в Газа обявиха, че малко преди началото на операцията са били предупредени от израелските сили, че ще нахлуят. От „Хамас” твърдят, че на територията на здравното заведение се намират 650 пациенти и между 5 и 7 хиляди други цивилни. Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение. Сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Свидетели казват, че военните претърсвят сградата стая по стая. Не се съобщава за стрелба или сблъсъци.

СПОРЕД ОЧЕВИДЦИ: Масов гроб е бил изкопан в болница в град Газа

„Не превземаме болницата, а провеждаме много прецизна и целенасочена операция срещу конкретно място, за което имаме разузнавателна информация и наистина оперативна необходимост, за да победим „Хамас” и може би да спасим заложници. Нашата цел е да открием „Хамас”, където и да се крият. Болницата е едно от местата, централно място на техните операции, може би дори туптящото сърце. Трябва да се справим със заплахата и през последните няколко дни се опитвахме да евакуираме цивилните от болницата”, обясни говорителят на израелската армия Петер Лернер.

„Израел е във война с „Хамас”, не с цивилното население в Газа. Израелските сили включват медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи, които са преминали специално обучение, за да не пострадат цивилни, използвани от „Хамас” за жив щит”, допълни говорителят на израелската армия Даниел Хагари.  

"Притесненията ни са за пациентите. Те са в голяма опасност. Болницата няма гориво. Инкубаторите за новородените не работят. И няма как тези хора да бъдат изведени навън, където опасността е още по-голяма”, заяви и Мартин Грифитс, директор на агенцията за ООН за хуманитарна помощ.

Същевременно в Катар напредват преговорите между двете воюващи страни, в които малкото емирство се явява посредник. Един от възможните варианти е "Хамас" да освободи 50 от цивилните, които държи като заложници. В замяна Израел ще спре военните операции за 3 дни, ще освободи от затвора някои жени и младежи и ще позволи повече хуманитарна помощ да влезе в Газа.