Нямаше въздържали се депутати

Финансовата рамка за 2024 година мина на първо четене през Бюджетната комисия в Народното събрание с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Основните критики на проекто - бюджета бяха насочени срещу харченето на повече пари, отколкото държавата събира и съответно тегленето на дългове, за да може да се пълни дупката в хазната. След последните поправки в бюджета за 2024-та година са заложени 81 млрд. лв. разходи и 75 млрд. лв. приходи. Така държавата догодина се предвижда да изхарчи 6 милиарда лева повече, отколкото ще събере, казано по друг начин - оставаме в рамките на 3 процентния дефицит, необходим за влизане в еврозоната.

Огнян Буюклиев: До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

Колко да е дълбока дупката в бюджета или иначе казано колко да харчи държавата се превърна в основен въпрос. Правителството трябва да положи усилия да овладява разходите, а и инфлацията, призова управителят на БНБ Димитър Радев. И ако не веднага, поне да се върви в тази посока. „Това би означавало размер на дефицита за 2024 от 1% и балансиран след 3 години. Реалистично ли е да го постигнем-напълно съм наясно, че не в този момент”, каза Димитър Радев

„Начинът да станем развита държава, да настигнем средноевропейското ниво е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-високи заплати”, каза Асен Василев.

За БСП сега не е време за еврото и затова не е нужно да гоним 3-те процента дефицит. Според тях той може да е по-голям, за да расте икономиката. Според депутата от левицата Румен Гечев задачата да се поддържа бюджет от 3%, 2% процента не е никакъв проблем. „Гледаш колко са ти приходите 40 милиарда, правиш 40 милиарда разходи, оттам нататък да се оплакват всички - имали пари нямали пари, нали така”, запита той.

От ИТН са на обратната позиция, трупането на дефицити означава нови дългове, за да се пълнят бюджетните дупки. „Нито един от вас не е започнал да харчи повече отколкото изкарва, защото ще си остави децата на улицата с кредити, които не може да връща. И пенсиите от 300 лева, както споменават „Промяната”, бяха с по-висока покупателна стойност”, каза Тошко Йорданов.

По думите на Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ, когато те са дошли на власт 1 милион души са били на минимална пенсия. „Сега са 800 хиляди и това не е похвално но е стъпка напред”, каза той.

Василев: Очаквам ръст на публичните инвестиции и на заетостта 

От ГЕРБ-СДС предупредиха, че по-големите разходи създават само илюзия за богатство. За ДПС въпросът с харченето стои така - за какво се харчи и ако се инвестира в инфраструктура, както в Европа, дали не е по-добре, дори и с трупането на дългове. „Виждам внуците там как реват, но се возят в хубави влакове и по хубави пътища. Със собствени средства ние няма да построим такава инфраструктура”, каза Йордан Цонев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ акцентира на реалната стойност на парите. „Аз бих нарекъл вашата политика "политика на измамното богатство". За 2 години реалната стойност на спестяванията, които са 100 милиарда е намаляла с 30 процента”, каза Вълчев по адрес на финансовия министър Асен Василев.

Атанас Кацарчев: Идеалният бюджет би имал политика и цел, този няма

Проектобюджетът на финансовия министър Асен Василев предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица за 2024 г. на 3750 лв. Размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. става 933 лв. 526 лв. е новият размер на линията на бедност.

БНБ препоръча 10% буфер в бюджета

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата, заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. 

Радев: Не изключвам варианта за вето върху държавния бюджет

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обяви, че може да наложи вето на проектобюджета заради тенденцията да бъдат продадени земи от държавния поземлен фонд. След това безпрецедентно заявление финансовият министър Асен Василев заяви, че подобно намерение за увеличаване на приходите било фалшива новина. 

Василев: Президентът се е изказал по закона за държавния бюджет с фалшива новина