Втората авантюра, според Румен Радев, е предложение в бюджета за догодина да се продадат земи

Ново напрежение между президентството и правителството. Президента заплаши, че може да наложи вето на бюджет за следващата година, ако управляващите не го коригират. Последва и отговор от страна на финансовия министър, който обвини президента, че разпространява неверни твърдения.

Рунд пореден в отношенията между държавния глава и правителството. Новите обвинения на държавния глава влизат в полето на министерството на финансите не за първи път. Според Румен Радев в проектобюджета на Асен Василев е заложена продажбата на земи от държавния поземлен фонд, които обаче се явявали стратегически за страната ни.

Часове след тези твърдения финансовото ведомство отговори – твърденията на президента не отговаряли на истината. Радев направи и коментар за справянето на държавата с по-тежката зимна обстановка.

Проблемите, които застигнаха част от хората заради падналите снеговалежи, не бяха подминати и от президента Румен Радев. В справянето с усложнената обстановка обаче той видя по-скоро несправяне на властта. „Искам да благодаря на всички военни формирования и доброволчески екипи, които не чакаха указанията на изпадналата явно в ступор държава, и взеха явно в свои ръце справянето с обстановката”, заяви той.

Президентът постави негативна оценка на кабинета и за проекта на държавен бюджет и заплаши с налагането на вето. „Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра. Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант”, добави той.

Правителството одобри проекта на Бюджет 2024

Малко по-късно през деня финансовият министър контрира: „Това би било доста зле, защото това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавния бюджет, но не съм учуден от това поведение на президента след като миналата година неговото служебно правителство не предложи бюджет”, заяви Василев.

Една от обявените от президента за "авантюри" – транзитната такса за пренос на руски газ. „Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще дискредитира „Булгартрансгаз”. Само за месец дружеството натрупа 260 милиона лв. дълг, постъпление в бюджета няма, а това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори”, каза Радев.

А Василев отвърна: „Вноската е начислена към „Газпром”, но те оспорват тази такса. Българското правителство има намерение да си събере вноската”.

Василев: Президентът се е изказал по закона за държавния бюджет с фалшива новина

Втората авантюра, според Румен Радев, е предложение в бюджета за догодина да се продадат земи, важни за продоволствието на страната.  „Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Освен това отваря широко и възможност за злоупотреби”, съобщи президентът.

Причината за това твърдение на президента е, че от становище по проектобюджета земеделския министър Кирил Вътев се вижда, че темата за продаването на земи е била обсъждана с финансовия министър Асен Василев. И от земеделското ведомство били против това предложение. В крайна сметка такива текстове в бюджета не са заложени, твърди Василев.

„Там член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд няма. Така, че в бюджета за 2024 г. такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини”, посочи той.