Искането е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв.

Служители на градския транспорт започнаха символични стачки в много градове у нас. От бранша настояват за 37 милиона лева, с които да се вдигнат заплатите.

„Средното възнаграждение на един водач е около 1800 лева. То варира спрямо извънредния труд”, обясни шофьорът Недко Радев.

Допълнително работят почти всички заети в градския транспорт, като в някои дружества в страната служителите са натрупали над 250 хиляди часа от началото на годината. Кризата за кадри е най-сериозна в София.

„Около 150 души са в столичния електротранспорт, около 250 са в автотранспорта”, обясни Александър Шопов, председател на транспортния синдикат към КНСБ.

Може ли Германия да остане без градски транспорт заради липса на шофьори?

В София протестът днес така и не започна. Аргументът на синдикатите - от „Метрополитен”, както и от Авто-и Електротранспорта не отговорили на изпратените протестни писма.

Така от утре в символичния протест се включва и градският транспорт в София. Синдикатите са категорични – няма да прибягват до парализа на градския транспорт. Но шофьори от цялата страна са в готовност да се включат в националния протест на КНСБ на жълтите павета на 18 декември. За да припомнят своите искания, ако са останали нечути.

Ватман с положителен тест за наркотици блъсна шофьор в София и избяга

Източник: Биляна Иванова, БТА