Чува ли се тяхната дума

Участието на младите хора в обществения живот може да варира от това да изхвърлиш отпадък, който виждаш на улицата, да подадеш сигнал към общината,  да участваш в благотворителни каузи до това някой ден да се кандидатираш за общински съветник, коментират младежи.

„Има много голямо поле за гражданска изява. Дори смятам, че един от начините човек да е граждански активен, е дори самото интересуване от гражданските процеси, какво се случва в политическия и обществения живот, социалните проблеми, абсолютно всичко, от което човек се интересува и може да придобие знание. Tова пак е акт на гражданска активност”, коментира Любомира Атанасова, студентка по българистика в Нов български университет.

Кога младите решават да купят свое жилище и подготвени ли са за тази стъпка

Това ще доведе съвсем естествено до това да се запознаеш с даден проблем, да видиш какви са стъпките за неговото разрешаване и да преминеш към действия за разрешаването на този проблем.

„Стига да има самоинициатива - винаги можеш да намериш възможност, като например с това да си доброволец в някоя неправителствена организация. Имаше едно интересно проучване, че едва няколко процента от българското общество, са членове на неправителствени организации, докато в други страни процентът на участие е много голям”, обясни Владимир Станкова, студент в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Младите хора се интересуват все повече от това, което се случва около тях. „Аз например искам да имам платформа, с която да се чува моя глас. Моментът, в който човек вижда проблем, който иска да разреши - просто трябва да потърси в интернет”, допълни  Владимир Станков.