Това заяви на брифинг старши комисар Лазар Христов

Първа официална информация след гонката в Стара Загора, при която почина мъж на 58 години. От полицията в града са категорични, че белезници са му поставени извън колата. Смъртта на жертвата също е настъпила извън превозното средство. Прекомерна сила не била използвана, казаха още от ОДМВР-Стара Загора. Към момента служителите не са отстранени, защото няма категорични данни, че действията им са допринесли за смъртта на лицето.

„Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане”. Това заяви директорът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов за смъртта на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев.  

„Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналия, защото каквото и да кажем – да загубиш близък при такъв нелеп инцидент със сигурност е болка, която няма да бъде потушена много дълго време”, подчерта старши комисар Христов. Той допълни: „Конкретика по отношение на разследването, което се провежда от Следствието и Прокуратурата, ще получите от тях”. Дъщерите на починалия мъж предполагат, че баща им е молел за помощ, докато униформените били струпани над него.

Дъщерите на починалия след гонка в Стара Загора: Искаме правдата да възтържествува

Старши комисар Христов обясни, че на спешен телефон 112 в 20:45 часа на 30 декември е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач.

„Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила”, категоричен е директорът на ОДМВР-Стара Загора.

"Преследването започва, когато лицето се опитва да прегази наш колега при тръгване. Служителят отстъпва назад, а автомобилът продължава в южна посока”, допълни ст. ком. Христов. По думите му Пенев е блъснал патрулка, която му препречила пътя, но успял да се измъкне. След преследването по улиците на града водачът „реализирал ПТП”.

“След като става ясно, че автомобилът няма възможност да продължи преследването, колегите започват действия по изваждане на лицето от колата. За съдействие пристига и екип на „Пътна полиция”. Непосредствено след поставяне на белезници, задържаният получава конвулсии. След оказване на спешна медицинска помощ е констатирано, че мъжът е починал. Пострадалите служители от Първо районно управление, които препречват пътя на нарушителя, са прегледани в болница, а единият е хоспитализиран с травми на главата и фрактура на ръката”, обясни старши комисар Христов.

Директорът беше категоричен, че колегите му са действали по сигнал за въоръжено лице. "Разполагаме със запис от този сигнал на телефон 112. Това лице, в продължение на 20 минути, реализира няколко ПТП-та, не изпълнява разпорежданията на колегите и се движи в зони в централна градска част, които в момента са пълни с цивилни граждани", заяви Христов.

Той подчерта, че това не е било планирана акция. "Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. В хода на извършената от нас проверка установихме подобни обстоятелства. Надявам се в хода на следствието това да бъде изяснено. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, пазейки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията. Никой от служителите на МВР не излиза на пътя с идеята да убива", допълни Христов.

От полицията не уточниха открит ли е нож в Пламен Пенев. Припомняме, че първоначалният сигнал, подаден от малолетно момче, е за мъж, заплашващ приятелите му с хладно оръжие.

Към момента няма отстранени от работа полицаи, въпреки че се водят три разследвания по случая - две на полицията и едно на Прокуратурата. Няма и преки доказателства за превишаване правата на служителите на реда. От ОДМВР-Стара Загора обаче се заканиха да са безкомпромисни с нарушителите, дори те да са с пагони.

Повече гледайте във видеото.