Причината е смъртният случай след гонка на пътя

Вътрешният министър Калин Стоянов освободи двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора заради смъртния случай след гонка на пътя. Това са заместник-директорът, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция комисар Пламен Петков, и началникът на "Охранителна полиция" комисар Илиан Илиев.

Отстраниха двама полицаи заради гонката, при която почина Пламен Пенев

В първите дни след фаталния сблъсък между полиция и жертва от ОДМВР уверяваха, че Пламен Пенев е починал вследствие на катастрофата с патрулка. Прокуратурата пък обяви, че мъжът е бил изваден от колата си жив и е починал след това. В очакване на официалните данни от аутопсията двама висши полицаи загубиха постовете си, а двама от униформените, които са участвали в ареста, остават отстранени до приключване на проверките.

На този етап големият въпрос е какво показва аутопсията. Държавното обвинение не изключва версията за задушаване при арест, а съдебни лекари уточняват, че може да се стигне до задушаване при задържане дори мъжът да не е бил притискан или бит до смърт.

Уволнението на заместник-шефа на старозагорската полиция комисар Пламен Петков идва след среща на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с всички областни директори на МВР в страната. Именно той е човекът, ръководил полицията на 30 декември, тъй като титулярът бил в отпуска. Шефът на "Охранителна полиция" в Стара Загора Илиян Илиев също беше извикан в София и лично чу за уволнението си. Малко по-късно пред NOVA той обясни, че сам е подал оставката си и че на този етап няма какво повече да коментира.

Адвокатът на семейството на Пламен Пенев: Всичко, което се появи в публичното пространство, буди недоумение

Съвещанието при министъра продължи над 5 часа. На него са отчетени пропуски, върху които да се обърне специално внимание. Разпореден е анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението на униформените. „Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите към гражданите и те да са пример за човешко отношение”, категоричен беше Калин Стоянов. Засилва се и ролята на Института по психология към МВР, за да могат служителите да взимат точни решения в кризисни и рискови ситуации. Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

И макар официален резултат от съдебната експертиза все още да няма, адвокатът на семейството Емануил Йорданов пита защо шестима полицаи участват в задържането на един човек. Клиповете в социалните мрежи показват множество униформени, скупчили се около шофьорската врата на Пламен Пенев. „Шест души не могат едновременно да проверят лична карта. Очевидно правят нещо друго. На практика подобен тип дела се решават до голяма степен от  медицинските експертизи”, посочи юристът.

Починалият при гонка в Стара Загора е бил принудително настаняван в психиатрия

Все още не е ясно имало ли е нож в колата на Пенев. Неизвестно остава и кой е подал сигнала на телефон 112. Според близките на починалия преди преследването и удара в патрулката мъжът се опитвал да се прибере у дома. Пътят, по който шофирал, водел точно  натам.

След двете уволнения и двете дисциплинарни проверки в областната дирекция в Стара Загора от МВР са категорични, че ще бъдат безкомпромисни към всяка проява на непрофесионално отношение и липса на управленски контрол.