Близките на Пенев са били запознати със състоянието му

Ново развитие на случая с гонката в Стара Загора, при която почина преследваният бивш шампион по борба. Преди час Областната дирекция на полицията обяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, за които са образувани дисциплинарни проверки. Стана ясно, че починалият след преследването Пламен Пенев е имал психиатрични проблеми. 

Пламен Бонев Пенев е бил работник в рудник „Трояново-Север” на "Мини-Марица Изток". Работил е там до декември миналата година, когато излиза в отпуск по празниците. В края на 2022 г., е имало инцидент с Бонев, потвърди неговия работодател.

Отстраниха двама полицаи заради гонката, при която почина Пламен Пенев

„8 ноември 2022 година имаше инцидент със него. След назначение се е държал неадекватно, след което аз съм пратил медицински екип, мой медицински екип с линейката. Той отказва да се качи в линейката. И сме сигнализирали полицията, полицията съдейства - дойдоха, качиха го в полицейската кола и го вкараха в психиатричната клиника в Раднево. Там е престоял мисля, че около два месеца”, заяви инж. Стойко Башалов, директор рудник „Трояново-Север”, "Мини-Марица Изток". 

Според работещите с Пламен се е държал неадекватно. „Той не е знаел къде се намира. Говорил е сам със себе си. Въобще не е бил адекватен”, добавя Башалов.

Последвал опит Пенев да се трудоустрои, като е искано становище от ТЕЛК. „Върнаха ни отговор, че лицето е работоспособно и не е за освидетелстване от ТЕЛК”, посочи още Башалов. 

Полицията в Стара Загора: Служителите ни не са проявили агресия при гонката с Пламен Пенев

Близките на Пенев са били запознати със състоянието му, приемал е предписаните му медикаменти. "Баща ни не е агресивен човек. Той не носи оръжия. Няма оръжие. Никога не е проявявал агресия", обясни Борислава Пенева, дъщеря на починалия. 

Психиатри, обаче коментират, че реално в България няма система, която да проследява състоянието на психично болни пациенти. 

А относно преследването в Стара Загора специалисти коментират, че няма ясно разписани правила в МВР как да действат полицаите в подобни ситуации. „По отношение на преследването с автомобили има точно 9 реда. Броих ги. Девет реда, формат А4, в които се описва за какво става дума, още три реда какво се прави при ПТП и още четири реда при евентуална употреба на оръжие”, каза Галентин Грозев, адвокат.

А практическо обучение – няма, каза още Грозев. „Тези методически указания са нещо като книжка за карате. От която след като я прочете човека му връчват един "черен колан" и го пращат на световното по карате. Практически – в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон”, добави адвокатът.